Förslag om alkolås på snöskotrar

LULEÅ Sju av tio dödsolyckor med snöskoter är alkoholrelaterade. Nu föreslår Nationella snöskoterrådet att alkolås installeras på skotrar som används i yrkestrafik och uthyrs av bland andra turistföretag.

Vid cirka 70 procent av det dussintalet dödsfall (18 döda 2008) på snöskoter som årligen inträffar är alkohol inblandat. Det är högt jämfört med i personbiltrafik där ungefär var fjärde dödsolycka är alkoholrelaterad.

I försök har Kustbevakningen, turistföretag, Jokkmokks kommun och en skoterklubb prövat alkolås, avsedd för bilar, på snöskotrar senaste vintrarna. En modell har fungerat bra, medan andra slukat mycket ström från batteriet och gjort fordonet svårstartat.

Nu uppmanar Nationella snöskoterrådet tillverkare att ta fram en modell av alkolås särskilt anpassad för snöskotrar.
– Vi kommer att rekommendera att de som använder snöskoter yrkesmässigt och de som har skoter för uthyrning eller safariföretag, att de installerar alkolås, säger Jan Lindgren som är samordnare i rådet, till SR Ekot.

Ett nationellt snöskoterforum anordnas i Luleå 18-19 mars.

• Det finns uppåt 200 000 registrerade snöskotrar i landet. Promillegränsen för förare är samma som för bil: 0,2 promille alkohol för rattfylleri och 1,0 promille för grovt rattfylleri. För att få köra snöskoter ska föraren ha fyllt 16 år och ha ett förarbevis för terrängskoter (traktorkort och vanligt bilkörkort utfärdat före millennieskiftet gäller också), enligt Nationella Snöskoterrådet.

Etiketter:

Annonser