“Regeringens tobaksförslag räcker inte“

ÖSTERSUND Folkhälsoinstitutet anser att regeringens förslag till skärpt tobakslag är bra, men inte tillräckligt för att minska rökning bland ungdomar. Bland annat saknar myndigheten ett exponeringsförbud av tobak i butikerna.

Folkhälsoinstitutet tycker lagrådsremissen “Olovlig tobaksförsäljning“ innehåller bra förslag som att butiker ska kunna straffas om ägaren inte anmäler tobaksförsäljning i förväg och att kommunen kan besluta om försäljningsförbud om regler inte följs. Även att polisen ska bli tillsynsmyndighet jämte kommunen.

Men Folkhälsoinstitutet anser att det behövs mer långtgående och effektivare bestämmelser för att hindra att fler börjar röka. I ett tidigare remissyttrande förordade myndigheten att Sverige bör införa förbud mot marknadsföring och exponering av tobaksvaror vid säljställena.

Att butiker måste ha tobaken dold påverkar ungas attityder och stöder vuxna rökare som vill sluta visar erfarenheter i länder som infört sådana förbud, exempelvis Kanada och Australien. Även Island och Norge har nyligen lagstiftat om att tobak måste vara dold i butiker.

– Tobakslagen som den ser ut idag har starkt bidragit till den låga andelen rökare i Sverige. För att vi ytterligare ska kunna minska andelen rökare krävs mer långtgående och effektivare åtgärder än de som nu presenterats, säger avdelningschef Matz Larsson på FHI i en kommentar.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser