Liten grupp unga begår flest brott

STOCKHOLM Drygt hälften av 15-16-åriga ungdomar har begått något brott senaste året. Men en liten utåtriktad grupp står för nära två tredjedelar av brotten, visar en stor BRÅ-undersökning bland skolelever.

Drygt fem av tio ungdomar (54 procent) uppger att de stulit något senaste året, oftare snatterier än grövre stölder. Lika många har berusat sig, fyra av tio har tjuvåkt i kollektivtrafiken och fyra av tio har skolkat. Sex procent uppger att de använt narkotika senaste året.

Men det är få som står för de många brotten, 7,4 procent hade begått 16 brott eller fler senaste året och står för merparten totalt.
– Det är en grupp med psykosociala problem – dålig vuxenkontakt, problem hemma och i skolan, umgås med andra unga som begår brott och har tillåtande attityder till alkohol, skolk och brottslighet, säger Jonas Ring, utredare vid Brottsförebyggande rådet till Drugnews.

Jonas Ring understryker att de unga med svårare problembild behöver ett särskilt stöd, både i skolan och hemma. Att stärka kontakter unga och föräldrar kan minska både brottslighet och fylleri visar flera undersökningar.

Nära 6 900 elever i årskurs nio deltog i Brå-enkäten runt årsskiftet 2008-2009 som har gjorts återkommande sedan 1995. I slutet av 1990-talet minskade andelen unga som uppgav att de begått stöld och skadegörelse, för att under 2000-talet bli mer stabila, vilket även gäller de som begått våldshandlingar.

Pojkar begår oftare grövre stöder och våldsbrott än flickor. Fler flickor har känt sig hotade, medan berusning är mer jämt fördelad mellan könen. Andelen lagförda i årsgruppen 15-17-åringar var högst 1995, minskade sedan men ökade något 2008.

• Nyligen föreslog regeringen att polisen ska kopplas in oftare när tonåringar begår brott för att ge socialtjänsten bättre underlag för att besluta om lämpliga insatser. Men lagförslaget att även drogtesta och ta DNA på barn under 15 år som misstänks för brott och narkotikaproblem har väckt kritik.

• Fotnot: Ladda ner Brå-rapporten “ Brott bland ungdomar i årskurs nio” (Brå 2010:6, pdf-fil, 91 sidor).

Etiketter:

Annonser