Hur farligt är mefedron?

HELSINGBORG Alla fyra häktade släpptes efter en rättegång i en stor mefedron-härva i Skåne mot tio åtalade unga män. Det kan tyda på en rättslig oenighet om nätdrogens farlighet.

Rättegången i Helsingborgs tingsrätt mot tio män i åldrarna 18 till 28 år avslutades i fredags. I härvan där minst 130 gram mefedron hanterats hade sex av dem åtalats för grovt narkotikabrott och övriga för normalgraden.

Polisen slog till i början av december och hittade 100 gram i ett källarförråd hos en av de misstänktas bostad i Helsingborg. Åklagaren menade att narkotikan (med 94 procents renhetsgrad) sänts från Rotterdam i Holland till Stockholm och sedan via Lund till Helsingborg och sedan spridits bland ungdomar.

Två huvudmän har tillstått innehav av 100 gram respektive 17 gram mefedron, vilket är över gränsen till grovt narkotikabrott på 15 gram som blivit praxis efter några domar i Svea hovrätt om syntetdrogen.

Mefedron (kallas ibland “räka“, “krabba“) har orsakat dödsfall bland unga och klassades förra våren som narkotika. Drogen jämförs med ecstasy i farlighet och verkan och leder ofta till “repetitivt intag“ och beroende.

Men under rättegången i Helsingborg som pågått i omgångar sedan februari har mycket diskuterats om drogens farlighet och var gränsen till grovt narkotikabrott går.

Åklagaren hade kallat två sakkunniga. Den ena, narkotikaexperten Jonas Hartelius, vidhåller att mefedron bör jämföras med ecstasy som har högt straffvärde. Den andre, en apotekare från giftinformationscentralen, liknar drogen med amfetamin och hänvisar exempelvis till liknande kemisk struktur. Gränsen till grovt narkotikabrott för amfetamin är dock betydligt högre, 250 gram.

Medan försvarsadvokaterna ville jämföra mefedron vid amfetamin för lindrigare straff, så krävde åklagaren långa fängelsestraff för de inblandade. Han begärde att de fyra häktade skulle kvarhållas i väntan på domen 23 april. Han anser att narkotikan som hanterats har ett straffvärde på fem års fängelse.

Men tingsrätten valde att släppa alla häktade utan motivering.
– Jag tolkar det som att tingsrätten inte anser det är frågan om grovt narkotikabrott. Trots att allt var serverat på ett fat, med två rena innehav och flera erkännande, säger kammaråklagare Tord Josefson till Drugnews.

Skulle tingsrätten i sin dom jämställa mefedron med amfetamin tror åklagaren att målet överklagas och kan hamna i Högsta domstolen för att få lika rättssyn i riket.

• I Storbritannien har flera uppmärksammade dödsfall kopplade till mefedron lett till att drogen nu snabbt ska narkotikaklassas tillsammans med andra katinoner.

Etiketter:

Annonser