Slutrökt i USA:s ubåtar

WASHINGTON Nu stoppar USA:s marin all rökning ombord på sina ubåtar. Den slutna miljön och passiv rökning har visat sig orsaka allvarliga sjukdomar på grund av gifterna i tobaksröken.

Lite förvånande har rökning hittills varit tillåten på amerikanska marinens ubåtar. Upp emot 40 procent av ubåtsmännen är rökare.

Den slutna miljön gör det omöjligt att filtrera bort alla giftiga ämnen som finns i tobaksröken och allvarliga skador har konstaterats även hos sjömän som inte röker, enligt en rapport som presenterats i senaste numret av Navy Times Magazine.

– Vi kommer att förbjuda rökning ombord på våra ubåtar. Luften rör sig runt i hela fartyget, det går inte att känna lukten, men de skadliga ämnena finns hela tiden kvar, sade chefen för flottans operationer, amiral Gary Roughead, nyligen vid ett möte med befäl för ubåtsflottan.

I en studie, beställd av amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon förra året, utförd av the American Institute of Medicine konstaterades att soldater röker betydligt mer än civila och att krigen i Irak och Afghanistan har lett till ytterligare ökat tobaksrökning bland soldaterna.

Bland personalen i USA:s väpnade styrkor röker 32 procent jämfört med 20 procent bland alla amerikaner.

Etiketter:

Annonser