Strejk på Carlsberg mot ölranson

KÖPENHAMN Bryggerianställda på en av Carlsbergs anläggningar i Danmark strejkar sedan de inte längre får dricka tre öl under arbetstid, utan bara under lunchrasten. “Inte en chans“, sade morgonskiftet och gick hem igen.

Strejken inleddes bland lagerarbetare i Høje Taastrup i onsdags och fortsatte under torsdagen. Skiftet protesterar mot att man inte längre får dricka tre kalla gratispilsner under arbetsskiftet såsom chaufförer fortfarande får göra. De hänvisar till “hävdvunna rättigheter“.

Danmarks största bryggeri Carlsberg har från 1 april en ny alkoholpolitik. Man försöker ändra sin policy efter omvärlden, endast sju procent av alla danska företag tillåter idag anställda att dricka alkohol på arbetstid. Och på bryggerijättens dotterbolag utomlands är det helt otillåtet att dricka alkohol.

Kommunikationsdirektör Jens Bekke vet inte när strejken slutar. Det kan hända att centrala förhandlingar måste till för att lösa dispyten om ölransonerna på Carlsberg.

Men det verkar redan som att företaget backat något, första dagen talades om att de anställda kunde få dricka en öl till maten under lunchen. Men nu säger Jens Bekke att man tagit bort öl från kylskåpen runt produktionen där medarbetare tidigare kunde förse sig från under skiftet.

– I gengäld har vi nu satt upp fatöl-automater som medarbetarna fritt får använda under lunchen. Det vill säga, den som är rask kan nu dricka mer än en öl bara, säger Bekke till sajten Business.dk.

Företaget uppger att det bara är i Høje Taastrup som strejken pågår, vid anläggningen i Fredericia är ölproduktionen igång. För att chaufförer som fortfarande har rätt till tre öl per arbetspass inte ska fastna i trafikkontroller – 0,5 promille är gräns till rattfylleri i Danmark – har Carlsberg installerat alkolås i företagets alla lastbilar.

Etiketter:

Annonser