Fler knarksmugglare avrättade i Kina

PEKING I tisdags avrättades en japansk knarksmugglare i Kina, i fredags avrättades ytterligare tre. Alla fyra hade försökt smuggla metamfetamin till Japan.

Teruo Takeda, 67 år, Hironori Ukai, 48, och Katsua Mori, 67, avrättades alla i fredags morse i ett fängelse i den nordöstra provinsen Liaoning, rapporterar Japan Herald.

I juni 2003 köpte Takeda fem kilo metamfetamin av kinesiska langare, han instruerade sedan de övriga två att smuggla narkotikan ut ur landet. En månad senare greps Mori av polis då han skulle kliva ombord på ett flygplan från Shenyang i Kina till Japan med 1,25 kilo av narkotikan gömt på kroppen.

Ukai greps tillsammans med en korean när de skulle checka in på ett flyg i staden Dalian. De två hade gemensamt försökt smuggla 1,5 kilo metamfetamin. Huvudmannen Takeda greps av kinesisk polis året därpå med 2,9 kilo metamfetamin tillsammans med andra knarkhandlare.

I tisdags avrättades Mitunobu Akano, även han hade ertappats med smuggling av metamfetamin. Akano var den första japan som avrättats i Kina sedan Japan och Kina återupprättade normala diplomatiska förbindelser.

I december ifjol verkställdes dödsstraffet mot en psykiskt sjuk brittisk medborgare som försökt smuggla fyra kilo heroin. Han var den förste europé som avrättades i Kina på 50 år.

Kina har sedan landet öppnade sig för världen gripit flera narkotikasmugglare av olika nationaliteter, som använt landet som ett transitland för bland annat heroin och metamfetamin. Även kinesiska knarksyndikat gör stora drogaffärer med utländska köpare.

Trots att Kina tillämpar dödsstraff för innehav av relativt små mängder av metamfetamin och heroin, så fortsätter knarktrafiken. Tidigare i år har Kina också avrättat flera filipiner som dömts för narkotikasmuggling.

• Även narkotikamissbruk har ökat i Kina senare år och vården har kritiserats av Human Right Watch för övergrepp och tvångsarbete, istället för att ge riktig behandling.

Etiketter:

Annonser