Risk för spridning av GHB-missbruk

GÖTEBORG Missbruket av livsfarliga vätskan GHB – och kemikalierna GBL och butandiol – kan spridas i landet sedan kriminella gäng börjat intressera sig för drogen, enligt en ny rapport. Drogen krävt flera ungdomars död i främst Västsverige.

Trots att GHB (gammahydroxybutyrat) narkotikaklassades för tio år sedan så fortsätter alltså missbruket. Det har särskilt fått fäste i Västsverige. Men numer mer av legala industrikemikalier som GBL och butandiol som i kroppen omvandlas till GHB.

– Det är jätteviktigt att även dessa preparat också narkotikaklassas. Drogen ger snabbt beroende, svår abstinens, är oberäknelig, lätt att överdosera och har lett till många dödsfall. Vi har ungefär fem dödsfall om året till följd av GHB/GBL-missbruk, säger överläkare Kai Knudsen på Sahlgrenska sjukhuset, till Drugnews.

Han möter offren för GHB-missbruk på mottagningen och har gjort en studie utifrån dödsfallen.

Lågt pris, hög tillgänglighet och stark effekt anses ha dragit till sig nya användare. Många har insett för sent att drogen är livsfarlig. Den är svårdoserad, dricks ofta korkvis, 35 personer avlidit av GHB/GBL-missbruk 2000-2007. De flesta uppnådde inte 30 års ålder.

Det är främst en kärngrupp som fortsatt använda drogen. Men två procent av gymnasieelever i Göteborg har använt drogen, den kombineras ofta med andra preparat och är svår att upptäcka då den snabbt lämnar kroppen.

Länge spreds missbruket i kompiskretsar, någon blandade och kokade drogen och vänner använde den. Men en ny rapport från Forskning och utveckling i Väst (ägs av kommunerna i Göteborgsregionen) visar dels att den nått nya marginaliserade grupper i regionen, dels att kriminella kretsar vill ta över GHB-handeln, vilket kan leda till att den sprids utanför Västsverige.

– De som blivit kontaktad av representanter för ett gäng har inte haft något annat val än att ansluta sig och samarbeta, säger lektor Jari Kuosmanen på institutionen för socialt arbete till Drugnews.
Forskarna har fått rapporter om spridning till bland annat Umeå, Sundsvall, Uppsala, Örebro och Lund.

Drogens ger svår abstinensreaktion och missbrukaren måste vara under sjukhuskontroll vid avgiftning för att inte riskera hamna i farligt tillstånd. Behandling för GHB-missbruk tar lång tid och det behövs samarbete för både sociala och medicinska insatser.
Ansvariga chefer inom socialtjänst och psykiatri i Göteborgsområdet ska nu få ta del av rapporten som består av djupintervjuer med några missbrukare och samtal med tull, polis, vård och sociala myndigheter.

För att förebygga spridning, nya missbrukare och fler dödsfall, så föreslog regeringens narkotikautredare i december 2008 att även kemikalierna GBL och butandiol bör narkotikaklassas.

Förslaget finns med i den narkotikaproposition som regeringen förbereder, men som har dragit ut på tiden. Bland annat för att juridiskt lösa hur klassade kemikalier ska kontrolleras, men ändå få användas i industrin. Idag importeras flera hundra ton av dessa varje år.

• Fotnot 1: “GHB – Användning, spridning och samhällsinsatser“ av Jari Kuosmanen och Mattias Gullberg (108 sidor, FoU/väst rapport 3/2010).
• Fotnot 2: Hör även intervjuer med forskare och användare om GHB och risken för nationell spridning, i SR P1 Morgon.

Etiketter:

Annonser