Godisbutik säljer droger öppet

GÖTEBORG En godisaffär på turiststråket Avenyn i centrala Göteborg har börjat sälja droger som ännu inte klassats som narkotika. “Vi får väl gå dit och köpa en påse och skicka in för analys“, säger Håkan Börjesson på narkotikaroteln till Drugnews.

Varorna som placerats bakom disk påminner om Spice, en örtblandning sprejad med syntetisk cannabinoid som narkotikaklassades och förbjöds i höstas. Blandningen kan rökas och kan ge en marijuana-liknande effekt. Tre gram i färgglada påsar kostar 369 kronor.

Det är första gången i Sverige som narkotikaliknande produkter säljs öppet i affär, enligt polisen som tidigare haft kontakt med leverantören som länge sålt “legala droger“ via nätet.
– De brukar vara noga med att följa lagen och när produkter narkotikaklassas så har de ringt oss för att få lämna in dem för destruktion, säger utredaren Håkan Börjesson på narkotikapolisen i Göteborg.

När han i måndags var inne i godisaffären – som häromdagen började sälja nätföretagets varor – så såg han ungdomar i 20-25-årsåldern köpa påsar med örtblandningar.

• Drugnews: vad gör polisen nu?
– Ingen har ännu gjort polisanmälan. Det är möjligt att företaget vill pröva gränserna och få gratisreklam av uppståndelsen. Vad som är särskilt utmanande är att kunder kan gå in och handla direkt över disk, helt klart vill man tjäna pengar på att sälja “legala droger“. En tänkbar åtgärd är att vi går dit och köper en påse och skickar till analys, säger han.

Några syntetiska cannabinoider har alltså redan klassats av regeringen, ytterligare andra utreds för närvarande av Folkhälsoinstitutet.

Överläkaren Kai Knudsen på Sahlgrenska universitetssjukhuset avråder från användning av sådana cannabisvarianter.
– Vissa syntetiska cannabinoider kan till och med vara farligare än naturlig cannabis, säger Kai Knudsen till Göteborgsposten.

• Regeringen förbereder ett lagförslag för att tull och polis ska få skyddsomhänderta misstänkta droger som ännu inte hunnits klassas, men narkotikapropositionen har dragit ut på tiden till följd av svårigheter med att formulera lagtexten.

• Fotnot: På företagets hemsida uppges att exempelvis produkten Minxx innehåller “en aromatisk potporri med naturliga fruktessenser“, men även en “odeklarerad syntet“.

Etiketter:

Annonser