Ny narkotikalinje i Centern?

STOCKHOLM Livsfarliga kemikalier säljs lagligt via nätbutiker, medan cannabis är otillåtet och belagt med hårda straff. Nu undrar en riksdagskandidat för Centerpartiet om fri cannabis skulle kunna stoppa nätdrogerna.

“Mig veterligen inträffar inga dödsfall av cannabisrökning, ämnet används också medicinskt och på många håll i världen pågår legalisering i olika grad. Utan att ta ställning till om vi bör följa efter i Sverige, måste väl ändå alla hålla med om att förhållandet saknar all form av proportionalitet?“, skriver riksdagskandidaten Johan Hedin, aktiv i Stureplanscentern i Stockholm, i Aftonbladet.

Det är efter uppmärksamheten om hur ännu ej klassade nätdroger säljs och i några fall har orsakat dödsfall bland ungdomar som han funderar på om en del skulle kunna bytas mot cannabis.

– Som situationen ser ut idag, borde saken åtminstone vara värdig att utredas, avslutar Hedin debattartikeln.

Han har tidigare fört resonemang på Politikerbloggen – utifrån en livlig marijuanadebatt i Kalifornien – att cannabis som grön näring skulle kunna bli nästa svenska exportsuccé.

Riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) tycker Hedins resonemang är “intressanta“, men är försiktigare. Federley har i en motion till riksdagen begärt att en översyn ska göras av Sveriges narkotikapolitik och särskilt om förbudspolitiken och resurserna till rättsväsendet står i rimlig proportion till resultatet.

I samtal med Drugnews säger Federley att han vill väcka frågan. Han tycker att det egentligen är var och ens ensak vad vi stoppar i oss, så länge det inte skadar någon annan. Han tillstår att han använt kokain en gång under sin tid som CUF-ordförande.

Kenneth Johansson är Centerns drogpolitiska talesman och ordförande i socialutskottet.
– Det är dumheter och jag tar helt avstånd från sådana tankegångar. Vårt parti stöder en fortsatt restriktiv narkotikapolitik, inklusive förbud att använda droger, majoriteten vill inte se en drogliberal utveckling, säger han.

• Drugnews: Vad säger du om partikollegan Hedins poäng om att farliga nätdroger är tillåtna och cannabis är olagligt?
– Det vore dubbelfel att tillåta cannabis. Istället måste vi skyndsamt få möjlighet att även kunna stoppa nätdroger, ett förslag håller på att tas fram, svarar Kenneth Johansson.

Regeringens proposition om ny narkotikalag har dragit ut på tiden, ett förslag om bland annat skyddsomhändertagande av misstänkta, nya droger väntas under våren.

Etiketter:

Annonser