Nätdrog misstänks bakom mans död

UMEÅ En man som tros ha tagit ecstasy-liknande drogen methylone avled i tisdags morse. Den är klassad som hälsofarlig vara, men nu reses krav på att högre straff för handel med nätdroger.

En 33-årig man misstänks ha överdoserat drogen. Ambulans kallades till bostaden i Umeå, men mannen liv kunde inte räddas. I lägenheten fanns även en annan missbrukare som ska ha nämnt methylone. Rättsmedicinsk undersökning ska nu definitivt avgöra vad han avled av, enligt SR Västerbotten.

Syntetdrogen Methylone är numer klassad som hälsofarlig vara, vilket gör att själva bruket inte är förbjuden och straff för försäljning varierar mellan böter och ett års fängelse. Detta i jämförelse upp till tio års fängelse för grovt narkotikabrott.

Både polis och Folkhälsoinstitutet vill se skärpta straff för hälsofarliga varor, enligt TV4.

Flera anser dock att regeringens väntade lagförslag om att myndigheter ska få köpa in oklassade nätdroger och skyddsomhänderta nya preparat som kan komma att klassas, inte är tillräckligt.

För att stoppaden ständiga strömmen av nya droger som kan säljas legalt en tid innan de förbjuds, så är ett alternativ analog gruppklassificering. Ett system där alla kemiska varianter i samma familjer kan stoppas. Några länder prövar denna väg och även Storbritannien är på gång.

Etiketter:

Annonser