Proposition om skärpt tobakslag

STOCKHOLM Regeringens förslag till skärpt tobakslag har lämnats till riksdagen. Särskilt föreslås hårdare krav för handeln för att bättre se till att åldersgränser hålls.

Idag lyckas uppåt häften av tonåringar att själva köpa cigaretter och snus. För att effektivare följa åldersgränsen på 18 år föreslås att handlare som bryter mot det kunna varnas eller förbjudas sälja tobak upp till sex månader.

Tobakshandlare ska anmäla till kommunen innan försäljning får påbörjas och både kommun och polis ska framöver sköta tillsyn. Även uppgifter om egenkontrollprogram och andra uppgifter ska finnas med i anmälan.

Däremot föreslår inte regeringen att tobak ska gömmas under disk för att försvåra att unga och andra lockas handla. Ett exponeringsförbud som några remissintanser föreslog och som flera länder infört.

Det blir knapp tid att reagera på propositionen då motioner om lagförslaget senast måste vara inlämnade 10 maj. Förutsatt att vårriksdagen hinner behandla lagförslaget, så är avsikten att förändringarna ska träda i kraft 1 juli.

• Fotnot: Propositionen Olovlig tobaksförsäljning (2009/10:207, pdf-fil, 60 sidor).

Etiketter:

Annonser