Hinder för utvidgad gårdsförsäljning

HELSINGFORS Förslaget från den finska regeringen om att utvidga gårdsförsäljningen av vin till att också omfatta likörer med en alkoholhalt upp till 22 procent har stött på problem från EU.

Det var i oktober som den finska regeringen kom överens om att utvidga möjligheten att sälja alkohol direkt från gårdar som producerar bärviner till att också omfatta svaga bärlikörer, det vill säga sådana som innehåller högst 22 procent alkohol.

Idag är det möjlighet att, om vissa specifika villkor är uppfyllda, sälja bärviner med en alkoholhalt på högst 13 procent direkt från produktionsgården.

Det utvidgade undantaget från detaljhandelsmonopolet skulle gälla för gårdslikör som tillverkas av bär, frukter eller övriga växtdelar som är karaktäristiska för landsbygden. och likören skulle enbart få tillverkas av alkohol med ursprung i lantbruket.

Men nu verkar det som om förslaget stött på problem. Enligt finska YLE:s svenskspråkiga hemsida har EU-kommissionen i kontakter med jord- och skogsbruksministeriet gjort klart att de har synpunkter på förslaget.

Frågan är om inte undantaget snedvrider konkurrensen. Risken är enligt källor på skogs- och jordbrukministeriet att det i så fall skulle kunna innebär att också försäljningen av svaga viner utanför detaljhandelsmonopolet skulle riskeras.

Social- och hälsovårdsministeriet gör dock en annan tolkning av läget och räknar med att kunna lägga fram ett förslag till den finska riksdagen före sommaren.

Etiketter:

Annonser