HD tar inte upp nätdrogs-fall

STOCKHOLM Högsta domstolen medger inte prövningstillstånd för en 18-årig pojke från Hedemora som i höstas fick 100 gram mefedron från Kina, men påstår att han beställt methedron som då ännu var narkotikaklassats. Därmed fastställs straffet på två år och åtta månaders fängelse.

Tingsrätten i Falun dömde tonåringen för grovt narkotikasmuggling och misshandel mot två personer på en skola. Domen överklagades till Svea hovrätt som kom fram till samma straff, varför pojkens försvarsadvokat ville att HD skulle pröva fallet och åtalet om narkotikasmuggling ogillas.

Pojken var 17 år i september då han gjorde beställningen via internet av nätdrogen. Mefedron hade då redan narkotikaklassats, men ännu inte den kemiska släktingen metedron (methedron) som klassades först i december i Sverige.

I sms-meddelande till sin mor ska han dock använt orden mefedron och “kräfta“ (öknamn för drogen) om varan som han hoppades skulle ge intäkter på 40 000 kronor.

Riksåklagaren ansåg i sin inlaga inte att det fanns skäl för prövning i Högsta domstolen, vilket alltså HD nu beslutar inte medge och hovrättens dom därmed gäller. Tonåringen ska stanna i häkte tills han börjar avtjäna fängelsestraffet på två år och åtta månader, enligt Dalademokraten. I straffbedömningen har hänsyn har tagits till hans ungdom.

• Rättspraxis kring nätdrogerna mefedron och metedron har ännu inte fastställs, processer pågår på olika nivåer. 100 gram mefedron motsvarar ungefär 2000 missbruksdoser, enligt experter. Men om drogens farlighet ska jämföras med ecstasy eller amfetamin finns idag olika expertutlåtande om.

För att försöka stoppa strömmen av nya nätdroger väntas regeringen i vår föreslå att tull och polis ska få skyddomhänderta misstänkta, men ej ännu klassade droger.

Etiketter:

Annonser