Ökade beslag av smuggelcigaretter

STOCKHOLM Smuggling av cigaretter ökar kraftigt, hittills i år har tullen beslagtagit 42 miljoner cigaretter. Särskilt är det förfalskade märken som illegalt förs in.

Under fjolåret beslagtog tullen nära 57 miljoner smuggelcigaretter, vilket ser ut att bli betydligt fler i år. Det är främst märken av L&M Och Marlboro som hittas vilka tillverkats illegalt i Asien, men även märket Jin Ling från ryska Kaliningrad.

– En cigarett som man ser hos de flesta mindre tobakshandlare i Stockholm, säger Johan Falkman på tullverket till Metro.

Cigaretterna är avsedda för bland annat Sverige, Tyskland och Storbritannien, länder med höga tobaksskatter. En 31-årig chaufför är just nu åtalad för att förra månaden försökt smuggla in 2,7 miljoner cigaretter via Frihamnen i Stockholm. De låg under gipsskivor på trailern och var troligen avsedd för tyska marknaden.

Trots att rökningen minskar bland svenskar, så ökar den bland unga igen, enligt CAN:s skolundersökningar. Ökad tillgänglighet av billiga smuggelcigaretter och dålig ålderskontroll i tobaksbutiker tros inverka.

Oregistrerad tobakskonsumtion har ökat dramatiskt. 2008 ökad den med 200 procent, enligt en rapport från Stockholms universitet. Det året beräknas 440 miljoner obeskattade, billiga smuggelcigaretter gått upp i rök och fyra miljoner insmugglade snusdoser stoppats i mun.

Enligt branschundersökningar säljer uppåt 1000 butiker illegal tobak, Handeln utredningsinstitut tror att var sjätte cigarett som röks är obeskattad vilket innebär ett par miljarder kronor i skatteintäkter.

Regeringen lade nyligen förslag till skärpt tobakslag. Anmälningsplikt och förbättrad tillsyn av tobakshandlare och säljförbud för de som inte håller åldersgräns på 18 år, är några förslag.

Etiketter:

Annonser