En lina kokain för mycket

Samhälls- och knarkdebattören Magnus Linton varnar för mediala förenklingar och förbudspolitik apropå en ny bok om kokain. Han skulle varit en av medförfattarna, men fick inte vara med eftersom han själv använde den vita drogen.

Mastodontboken “Kokain – drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman“ av Lasse Wierup och Erik de la Reguera (525 sidor, Norstedts) har hyllats och sågats i spalterna sedan den utkom för några veckor sedan, (en längre recension inom kort i Drugnews).

Författarna slår fast att kokainanvändare i väst har vitt pulver i näsan, men blod på sina händer och göder en vålds- och brottskultur. Boken är späckad av fakta och intervjuer med snortande kändisar i väst och de fattiga som drabbas av knarkvåldet i Latinamerika, där kokainet framställs och smugglas från.

Vänsterdebattören Magnus Linton, som stundtals bott i Colombia, är kritisk till såväl “kriget mot narkotikan“, som den svenska restriktiva linjen.

I en kulturartikel i Dagens Nyheter häromdagen, “Spelet mellan lik och lina“, varnar han för, utifrån kokain-boken, att debatten “inte än en gång ska låsa sig i blågul förljugenhet“. Och lite senare “det är inte kokain, utan fattigdom som är våldets röda tråd“. Så länge narkotikadebatten drivs av personer som håller fast vid förbudspolitiken och inte vill avkriminalisera marijuana, så finns det få skäl att lyssna, menar Linton.

Nu visar det sig emellertid att Magnus Linton skulle varit medförfattare till boken om kokain. Själv påstår han i en intervju i Filter att det stöp på olika syn på framtidens narkotikapolitik.

Men i en intervju i Accent och Fria Tidningen lyfter Lasse Wierup fram andra skäl. Nämligen att Linton själv använde kokain och inte kunde tänka sig att sluta köpa drogen, vilket de båda andra såg problematiskt.

“Det innebär ett uppenbart journalistiskt trovärdighetsproblem att själv vara en del av den industri som man säger sig vilja granska. För mig är det självklart att inte ge pengar till de kriminella som jag skriver om. I mina ögon är det också en gåta hur Linton anstränger sig för att skildra varför Colombia faller sönder av kokain och samtidigt köper drogen själv. Vem är problemet om inte han?“, säger Wierup i intervjun.

• Enligt en kommande studie från Folkhälsoinstitutet, som refereras i boken, har cirka 200 000 svenskar prövat kokain någon gång, 30 000 av dem senaste månaden. Totalt 120 ton av drogen beslagtogs i Europa för två år sedan, svensk tull tog 45,4 kilo ifjol. Knarkkriget i Mexiko krävde ifjol minst 7 700 dödsoffer.

Etiketter:

Annonser