Tuffa tobaksregler i Australien

CANBERRA Nya lagar i Australien tvingar tobaksbolagen att ta bort flashiga logotyper och bilder från paketen. I stället ska bilder som visar rökningens hälsokonsekvenser och varningstexter dominera på förpackningarna.

Från juli 2012 blir Australien det första landet i världen som följer de tuffa rekommendationerna från Världshälsoorganisationen om att ändra utformningen på cigarettförpackningar. Dessutom höjdes skatten på cigaretter med 25 procent i fredags.

Rökning dödar 15 000 australiensare varje år och är den största påverkbara orsaken till död och följdsjukdomar. Med de nya reglerna ska de tobaksrelaterade sjukdomarna och dödsfallen ner med 90 procent fram till 2018.

– Att röka är inte coolt, cigaretter dödar faktiskt människor. De åtgärder vi nu inför är de hårdaste mot tobaksbolagen i hela världen, säger premiärminister Kevin Rudd (Labor) till BBC.

Lagen ska utformas omsorgsfullt för att inte tobaksbolagen ska kunna kringgå den. Tidigare åtgärder mot tobak har sänkt andelen rökare från 30,5 procent av befolkningen år 1988 till 16,6 procent 2007.

En taleskvinna för Imperial Tobacco Australia säger att bolaget kommer kämpa hårt mot de nya skärpningarna.
– Lagen kommer medföra att våra konsumenter inte kommer kunna skilja vårt märke från våra konkurrenters, vilket är till nackdel för oss, säger Cathie Keogh.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser