Förgyllda vapen i blodigt knarkkrig

MEXICO CITY I en polisrazzia i Mexiko hittades i en källare 31 stycken diamantbeströdda och guld- och silverförgyllda skjutvapen. Vapnen tros tillhöra Nava Valencia, en av flera efterlysta knarkkungar. Över 22 700 dödsoffer har knarkkriget i Mexiko krävt.

De i söndags beslagtagna vapnen var graverade med namnet Lobo Valencia, chefen för gänget med samma namn, enligt ett uttalande från en talesman vid Mexikos riksåklagareämbete, rapporterar AFP.

Vid razzian i delstaten Jalisco hittades också juveler, andra vapen, ammunition, marijuana och dokument tillhörande Oscar Orlando Nava Valencia.

Nava Valencia är en av 24 listade och efterlysta kartelledare i Mexiko, med en sammanlagd belöning av 2,4 miljoner dollar för den som kan lämna upplysningar så att de grips. Valencia anklagas för att samarbeta med Sinaloa-kartellen och dess ledare Joaquin “El Chapo“ Guzman, som toppar listan.

Förra veckan bordade mexikanska flottan en fiskebåt i Stilla havet utanför södra Mexiko. Ombord hittades 105 balar med totalt 2,4 ton kokain som troligen hämtats från Colombia för att smugglas till USA. I söndags greps en man som tros vara en av Zeta-kartellens ledare i delstaten Chiapas.

Knarkvåldet i Mexiko fortsätter att skörda dödsoffer. Sammanlagt 25 personer dödades i delstaten Chihuahua vid gränsen till USA, varav sju av morden i våldsdrabbade staden Ciudad Juarez. Fem personer sköts i måndags ner på en fotbollsplan av misstänkta gängmedlemmar nära turistorten Acapulco i sydvästra delen av landet.

Sedan december 2006 då regeringen trappade upp insatserna mot de kriminella kartellerna har över 22 700 människor dödats i Mexiko i drogrelaterat våld.

Etiketter:

Annonser