Mexiko: 88 ton knarkkemikalier i beslag

MEXICO CITY Ett jättelikt beslag av kemikalien etylfenylättikssyra – huvudingrediens för tillverkning av metamfetamin – gjordes häromdagen i Mexiko. Mängden skulle ha kunnat frambringa uppåt 40 ton metamfetamin.

Enligt en talesperson vid det mexikanska riksåklagarämbetet hittades kemikalierna i fem containrar som skeppats från Kina till hamnstaden Manzanillo vid Stilla havskusten, rapporterar AP.

Det är det största enskilda beslaget hittills som gjorts i Mexiko av kemikalien som också kallas fenylättikssyra. Metamfetamin smugglas till Nordamerika, men missbrukas även i Mexiko.

Knarksyndikaten har gått över till denna kemikalie efter att mexikanska myndigheterna stoppat en annan kemikalie (pseudoefedrin) som tidigare användes för framställning av metamfetamin. Det är den vanligaste ursprungssubstansen för illegal tillverkning av metamfetamin i världen.

– Det är stora mängder kemikalier som nu beslagtagits av mexikansk polis. Jag beräknar att det skulle ha kunnat tillverkas cirka 30 – 40 ton metamfetamin av 88 ton fenylättikssyra, uppger Stewe Alm, strategisk analytiker vid rikskriminalpolisen, till Drugnews.

Fenylättiksyra är en vanlig utgångskemikalie för tillverkning av BMK eller fenylaceton, som i sin tur ofta används för tillverkning av amfetamin. Beslaget i Mexico skulle kunna innebära att drogsyndikaten, kanske på grund av bristen på pseudoefedrin/efedrin, i stället avser att sätta igång en produktion av metamfetamin utifrån BMK.

Så kallade narkotikaprekursorer kontrolleras internationellt sedan 1988 års FN:s narkotikakonvention och därmed även i Sverige.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser