Närmare sprutbyte i Stockholm

STOCKHOLM Landstingsstyrelsen i Stockholms läns landsting antog i tisdags förslaget om en narkotikastrategi mot missbruk och smittspridning. Beslutet inkluderar ett försök i fyra år med sprutbyte för narkomaner i Stockholm.

Förslaget från landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) tillsammans med KD och C i alliansen fick stöd av rödgröna oppositionen. Moderaterna reserverade sig mot utdelning av sprutor, men stöder övriga delar i strategin.

Därmed finns majoritet vid landstingsfullmäktigemötet 8 juni för försök med sprutbyte. Men en start kan dra ut på tiden. Även Stockholm stad måste ge klartecken och sedan tillsammans med landstinget ansöka hos Socialstyrelsen om att få starta.

– Men jag utgår från att vi kan starta en verksamhet före årsskiftet, om en lokal kan ordnas. Och inte på Södermalm som redan är hårt belastat med verksamheter för beroende, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg till Drugnews.

Den tidigare sprutmotståndaren betonar att sprutbytet blir en del i helhet med även uppsökande verksamhet, rådgivning, testning och insatser för att förbygga ungdomar hamnar i missbruk. Efter fyra år ska en utvärdering göras.

– Min strävan harMen Moderaterna reserverar• Frågan om sprutbyten är omstridd i Sverige. Trots att riksdagen antog lag 2006 som öppnar för att landsting och kommuner kan ansöka, så är det bara de gamla projekten i Malmö och Lund som har sprutbyte. I Helsingborg är ett på gång att starta.

Etiketter:

Annonser