Rörigt MP-beslut om gårdsförsäljning

UPPSALA Miljöpartiets kongress i helgen röstade för att gårdsförsäljning av alkohol bör tillåtas (men ej direkt till kunder), trots att den rödgröna oppositionen motionerat gemensamt om motsatsen.

Men enligt MP:s alkoholpolitiska talesperson Thomas Nihlén är partiet fortsatt emot gårdsförsäljning.
– Jag och partistyrelsen har inte ändrat uppfattning från den motionen. Bara risken att Systembolagets monopol kan komma att hotas av gårdsförsäljning gör att vi vill avstå från gårdsförsäljning, säger han till tidningen Accent.

MP:s kongress beslutade att man inom Systembolagets ramar ska tillåta gårdsförsäljning. Exempelvis att kunden ska kunna beställa vin och öl vid besöket på gården och sedan hämta ut dryckerna i en systembutik. Det är dock något som redan är möjligt på flera gårdar.

Kongressbeslutet kan röra till det i motståndet mot gårdsförsäljning av alkohol. Borgerliga alliansen har tidigare varit splittrad i frågan (M+C för, FP tvekar, KD emot). De rödgröna har lagt en gemensam motion emot gårdsförsäljning.

En regeringsutredning ser nu åter över om det är möjligt att tillåta gårdsförsäljning och samtidigt behålla Systembolagets monopol, utan att det krockar med EU:s regler.

Etiketter:

Annonser