Koalition mot afghansk narkotika

MOSKVA Representanter från världens ledande narkotikabekämpande organ och narkotikaexperter möts i Moskva 9–10 juni för att diskutera hur man gemensamt ska bekämpa narkotika från Afghanistan och bilda en internationell antidrogkoalition.

Forumets syfte är att enas kring en gemensam strategi mot narkotikaproduktion och internationell narkotikasmuggling.

– Problemet med den afghanska narkotikan är så allvarligt att det måste till en gemensam internationell strategi för att ta itu med det. Därför måste vi samla världens viktigaste drogkontrollerande myndigheter och ledande narkotikaexperterna.
– Det är nödvändigt för de internationella samfunden att fokusera på denna fråga och bilda en internationell anti-narkotika koalition, säger Viktor Ivanov, chef för den ryska anti-narkotikakommissionen, till nyhetsbyrån Ria.

Narkotikamissbruket i Ryssland har de senaste tio åren stigit kraftigt och beskrivs nu som ett nationellt säkerhetshot av de ryska ledarna.

I Afghanistan produceras illegalt över 90 procent av världens råopium (råvara till heroin) och numer även mest cannabis (hasch och marijuana).
FN uppskattar att det afghanska heroinet orsakade fler än 100 000 dödsfall i världen förra året. Enligt officiell rysk statistik dör mellan 30 000 och 40 000 människor i Ryssland varje år av narkotika.

Tidigare i år har en febril internationell aktivitet skett inom högsta politiska ledningar och antidrog kontrollorgan. Möten om det afghanska knarket har hållits mellan de ryska och amerikanska utrikesministrarna och en arbetsgrupp har bildats som leds av cheferna inom de relevanta departementen och andra drogbekämpande myndigheter inom de båda länderna.

Vår agenda är att fokusera på att bekämpa det afghanska narkotikahotet, sade nyligen den ryske utrikesministern Sergey Lavrov efter ett möte med sin amerikanske kollega Hillary Clinton till nyhetsbyrån.

Det afghanska narkotikahotet har blivit en realitet för många av världens länder, också FN är nu djupt engagerad i bildandet av en internationell anti-narkotika koalition.

Förra veckan avslöjades att en mystisk sjukdom härjat opiumvallmon i vissa delar av Afghanistan, skörden av opium i dessa distrikt kan komma att minska med uppåt 70 procent i år. Afghanska bönder som har lång erfarenhet av opiumodling uppger att de aldrig ha sett eller hört talas om denna typ av smitta tidigare.

Etiketter:

Annonser