Unga kvinnor tobaksbolagens mål

GENÈVE/STOCKHOLM Tobak är världens främsta orsak till sjukdom och förtidig död – 5,4 miljoner människor världen över dör varje år på grund av rökning. WHO oroas särskilt över tobaksindustrins aggressiva marknadsföring mot flickor och kvinnor.

Av världens mer än en miljard rökare står kvinnorna för ungefär 200 miljoner och deras andel ökar. Nya data från Världshälsoorganisationen visar att bland ungdomar i 151 länder är 7 procent av flickorna rökare och 12 procent av pojkarna.

– Trenden i en del av världens länder är extremt oroande. I hälften av de nyligen undersökta 151 länderna använde lika många flickor tobak som pojkar, säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan i en kommentar i samband med Internationella tobaksfria dagen.

Tobaksindustrin är på ständig jakt efter nya kunder, deras marknadsföring är extrem. Nya kunder som kan ersätta de som fimpar och alla de som dör i förtid av rökning, måste raggas. Med skräddarsydda produkter och reklambudskap som kopplar tobak till frigörelse, självständighet och skönhet försöker industrin locka unga kvinnor till tobaksberoende.

I en del länder är det idag fler flickor som röker än pojkar. Bland annat i Bulgarien, Chile, Colombia, Cook Islands, Kroatien, Tjeckien, Mexico, Nya Zeeland, Nigeria och Uruguay. Även i Sverige är det numer fler unga kvinnor som rökare än män.

Denna falska jämställdhet slår hårt då kvinnor är extra utsatta för många av rökningens skaderisker. De blir sjukare och har exempelvis högre risk att dö om de drabbas av kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.

Rökning ökar också risken för många cancersjukdomar, innefattande bröstcancer. Dessutom minskar rökning kvinnors fruktsamhet och ökar risken för graviditetskomplikationer och fosterskador.

I Stockholm anordnade företrädare för 1,6 miljonersklubben ett lunchmöte där inbjudna tobaks- och preventionsexperter samtalade om rökning och tobaksbolagens marknadsföring riktad specifikt till kvinnor. Alexandra Charles, klubbens grundare, tilldelades priset World No Tobacco Day för sina insatser mot tobaksbruk och för hälsa.

Den internationella Tobaksfria dagen, grundades av WHO 1987 och firas den 31 maj. Syftet är att uppmärksamma hälsoriskerna med tobak och att bilda opinion för mer kraftfulla förebyggande insatser kring särskilt tema.

• Halverad cancerrisk kan uppnås med fem enkla medel, enligt en ny svensk studie på Karolinska Institutet som presenterades i måndags. Rök inte och rör på dig fysiskt en timme per dag är viktigt. Men även kost, kroppsvikt och alkohol inverkar. Forskarna har följt 25 000 svenska kvinnor i elva år och funnit samband mellan cancer och de fem faktorerna, enlit SR Vetenskapsradion .

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser