Mindre fylla på studentfesterna

STOCKHOLM Fylleri och våld i samband med skolelevers avgångsfester har minskat i år. Det menar polisen som har ökat bevakningen av studentfirandet senaste åren i Stockholms-området.

I fredags kulminerar studentfirandet med champagne, skolavslut och kortege med klassen på lastbilsflak i många svenska städer. Varifrån öl sprutas och studentsånger och vrål hörs. Över 100 000 elever i 18-19-årsåldern går nu ut gymnasiet i landet och över 10 000 i Stockholm.

I de flesta fall händelser som blir lyckliga och vemodiga minnen. Men efter en del olyckor och ledsamheter tidigare år har regler för studenttransporter på lastbilar skärpts och många fester kontrolleras av polis och ordningsvakter.

På flera orter har firandet pågått länge. I Stockholmsområdet är det rekordmånga, över 730 föranmälda fester, ofta i hyrda lokaler och krogar, med kanske 220 000 ungdomar.

Polisens särskilda studentkommendering “Student 10“, ett samarbete med Stockholm stad, Skattemyndigheten, skolor har kunnat visa resultat. Studentrelaterade brott minskar för tredje året i rad och krögarna har blivit mer seriösa och följer bättre bestämmelser och åldersgränser.

Sedan 2007 då olyckor och våld i samband med skolelevers fester började uppmärksammas, så har utvecklingen vänt. Det året kunde cirka 200 polisanmälda brott kopplas till skivorna i huvudstaden – exempelvis misshandel, falska legitimationer, narkotikaförseelser.

Året därpå anordnades 575 föranmälda fester och polisanmäldes 90 våldsbrott. Ifjol hölls 650 fester och cirka 60 våldsbrott anmäldes. Hittills i år har antalet brott minskat kraftigt jämfört med tidigare, enligt polisen. Detta trots att tiotusentals fler ungdomar deltar i festerna.

– Syftet med Studentprojektet är att långsiktigt öka tryggheten för studenterna. Vi har även förbättrat vår samordning. I år har vi med oss skattemyndigheten och brandskyddsmyndigheten för att effektivare kontrollera krogarna, säger Robert Lindgren, polisens kommenderingschef för Student 10 vid Citypolisen, till Drugnews.

När Drugnews talade med polisen hade drygt 600 av 730 föranmälda skivor hållits och alla typiska studentbrott har hittills minskat. Hittills hade 38 fall av misshandel rapporterats, i de flesta fallen har gärningsmännen gripits. Sexton försök att smita in på fester med falska legitimationer har anmälts, jämfört med förra årets 37.

De unga dricker sig inte heller berusade i samma utsträckning som tidigare och servering till fulla ungdomar har minskat. Något som minskar olyckor, riskbeteende och brott. Hittills i år har 35 berusade ungdomar omhändertagits jämfört med 74 förra året.

Kontrollen har även skärpt av åkare som erbjuder studentkorteger på lastbilsflak. Reglerna har skärpts efter olyckor då staket runt gått sönder och ungdomar ramlat ner på gatan.

Bland annat ska det alltid finnas en nykter vuxen person med på flaket som kan ha omedelbar kontakt med chauffören, vid eventuellt olyckstillbud.

– Vid våra kontroller av lastbilarna checkar vi att allt står rätt till med förare och lastbil, stickprov görs. Vi är också förberedda om vi får in tips på åkare som säljer alkohol på flaken till studenterna, en del uppgifter har kommit in till polisen att så kan vara fallet, säger Robert Lindgren vid Student 10.

Men han understryker att de allra flesta firande studenter och åkare sköter sig alldeles utmärkt. Och han upplyser om att den öl och cider som ungdomar ofta sprutar är av den billigaste alkoholfria sorten.
– Ofta inköpt till lägsta pris, de är ju inte hur rika som helst våra studenter, säger han och ler.

Drugnews har kontrollerat ryktena om att några åkare erbjuder paketpris på transport och öl och vin på flaket för eleverna. Få poliser har hört om det, så även chefen för Stockholms stads tillståndsenhet, Anders Häregård. Han säger till Drugnews att ett sådant serveringstillstånd aldrig skulle beviljas.

• Drugnews: Och vad är skolornas ansvar för firandet?
– Vårt ansvar är se till att eleverna inte är fulla på skolan, hur deras kontrakt ser ut med åkarna har inte vi med att göra. Eleverna är över 18 år och tar sitt eget ansvar för att allt går rätt till, men skulle vi få höra att något olagligt förekommer, anmäler vi omedelbart till polisen, svarar Fredrik Kroon, rektor vid Jensens gymnasium på Kungsholmen.

Efter skolavslutning i fredags rullade många korteger runt centrala Stockholm. Där fanns allt från öldrickande elever på flak med texten “Move your fucking as“, “Vi är på väg ut i verkligheten“, till flickor med studentmössor invirade i Palestinas flagga som drack Pommac och körde runt Sergels torg.

Omkring klockan 14.30 ramlade en yngre man av ett studentflak nära NK-huset. Ynglingen föll på nacken, enligt ett vittne. Han var vid medvetande och fördes till S:t Görans sjukhus för att röntgas.

• Fotnot: Länk till Transportstyrelsen angående regler för studenttransporter.

Etiketter:

Annonser