Återremiss i sprutbytesfrågan

STOCKHOLM Frågan om sprutbyte i Stockholm tog en överraskande vändning i tisdags, då landstingsfullmäktige beslutade att återremittera frågan efter en kupp av Filippa Reinfeldt (M). Det blir nu ett extra sammanträde, troligen före midsommar.

Det var det moderata landstingsrådet Reinfeldt som under debatten begärde att ärendet skulle återemitteras för att ge svar på flera oklarheter. Exempelvis om hur anonymitetsskyddets ska hanteras, om personer med psykiatrisk diagnos också kan vara aktuella för programmet, hur många år man ska ha varit injektionsmissbrukare för att få delta och om Stockholm ska arbeta enligt Skåne- eller Oslo-modellen för sprutbyte.

En majoritet, 91 ledamöter, ville att frågan skulle avgöras under tisdagen, men 55 ledamöter i landstingsfullmäktige röstade för en återremiss. Kommunallagens regler om ”minoritetsåterremiss” innebär att ärendet därmed skickades tillbaka för ytterligare beredning.

– Internationella erfarenheter visar att sprutbytesprogram får fler missbrukare att gå över från att röka heroin till att injicera, och att deltagare smittas av blodburna smittor i högre grad än de som inte deltar. Risken är alltså större att sprutbyten tar liv, än räddar liv, säger sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt i ett pressmeddelande.

Centerpartiets landstingsråd Gustav Andersson säger i ett pressmeddelande att det inte finns någon möjlighet för Moderaterna att stoppa ärendet, bara försena det.

En stor majoritet av fullmäktige beslutade då att begära ett extra landstingsfullmäktigesammanträde, som troligen kommer att äga rum redan före midsommar.

Etiketter:

Annonser