Mästercyklisten Pantani överklagar dopingdom

2000-12-12 21:44 (DrugNews/SL)
ROM Den italienske mästercyklisten Marco Pantani tänker överklaga sin dopingdom på tre månaders fängelse. Han uppger att han är oskyldig.

”Jag kommer att fullfölja det här ända till slutet för att bevisa att jag är oskyldig, men samtidigt är jag djupt sårad och den känslan kommer inte att försvinna”, säger han till Reuter-TT.

Rykten om dopingfiffel har länge förföljt Marco Pantani, men han har under sin karriär aldrig testats positivt.
Den aktuella domen för ”sportsligt bedrägeri” av en domstol i Forli i måndags härrör från ett dopingtest för fem år sedan. Efter att ha ramlat av cykeln fördes Pantani till sjukhus där man uppmätte 60,1 procent röda blodkroppar. Något som misstänks vara resultat av så kallad bloddoping (Epo-doping).
Internationella cykelförbundet anser att upp till 50 procent röda blodkroppar kan vara normalt. Förutom fängelsestraff måste han betala böter på cirka 5 000 kronor och avstängs i ett halvår från tävlingar.

Ytterligare ett 20-tal italienska idrottare riskerar åtal för doping, enligt SVT:s sportredaktion. Italien har skärpt kampen mot doping genom en ny lag som förutom att beivra missbruket också försöker komma åt illegal handel med dopingmedel.

Läs mer i DrugNews:
Nya dopningsskandaler inför OS

Etiketter:

Annonser