Landstinget: ja till sprutbyte i Stockholm

STOCKHOLM Landstingsfullmäktige i Stockholms län antog i måndags vid ett extra möte en narkotikastrategi, inklusive försök med sprutbyte, med rösterna 87 -55. Beslutet hade uppskjutits efter en begärd återremiss av moderaterna.

Den omstridda frågan om att tillhandahålla rena sprutor till injektionsnarkomaner diskuterades under hela förmiddagen innan voteringen. Extramötet kom till då sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt M) på förra mötet för två veckor sedan efterlyste tydligare förslag och begärde återremittering.

Landstingsstyrelsens förslag om en bred narkotikasatsning – där ett sprutbyter ingår – stöddes av sex partier, utom Moderaterna som reserverat sig mot själva sprutbytet.

Landstingrådet Birgitta Rydberg (FP) sade att man inte ska kopiera Skånes sprutbyten, utan ta fram en Stockholmsmodell med strikta krav och socialmedicinsk satsning för att minska missbruk. Och själva sprutbytet ska utvärderas efter fyra år.

Hon stöddes av flera debattörer.
– Det handlar om humanitär insats för utsatta grupper och att förhindra smittspridning, att rädda liv, sade bland andra socialdemokraternas Dag Larsson.

Men förslaget fick även kritik från FP-ledamöter.
– Rädda liv för stunden är hedervärt, men det är väl även att upprätthålla en restriktiv narkotikapolitik som nu riskeras. Signalerna vacklar och legaliseringsförespråkarnas första steg är att införa sprutbyte och argumenteringen är lika som för att dela ut heroin, sade Lennart Rhodin (FP) som röstade för Moderaternas reservation.

Även partikamraten Rolf Bromme röstade med Moderaterna och hänvisade till nya brittiska studier som hävdar att det inte finns vetenskaplig evidens för att sprutbyte fungerar. Och att även den WHO-rapport som många sprutvänner stöder sig på nu visat sig inte hålla.

Men en majoritet antog alltså förslaget om sprutbyte även i Stockholm. Var och när ett sprutbyte i huvudstadsområdet kan komma igång är ännu oklart. Nu går frågan vidare till kommunerna i länet, främst Stockholm, där frågan också dragit ut på tiden, innan en ansökan kan göras till Socialstyrelsen om att få starta sprutbyte.

Narkotikastrategin innehåller även breda åtgärder såsom ökat prevention, uppsökande arbete, särskilt stöd för utsatta kvinnliga missbrukare och erbjudande om testning för att minska narkotikaanvändning och smittspridning av exempelvis hiv och hepatit.

• I en debattartikel i Svenska Dagbladet inför landstingsfullmäktiges extramöte hade åtta folkrörelser varnat för att starta ett sprutbyte. Deras argument är att det skyddar inte mot hiv, leder inte vidare till narkomanvård, räddar inte liv (Skåne har högst narkotikarelaterade dödstal i landet, trots sprutbyte).

Etiketter:

Annonser