Framgång för sjöfyllerilag

STOCKHOLM Nya lagen mot sjöfylleri från 1 juni har redan blivit en framgång. Den har stort stöd, har preventiva effekter – men kontroller visar ändå att var femte kontrollerad båtförare hade över 0,2 promille alkohol i blodet.

Både polisen och kustbevakningen som numer får göra slumpmässiga kontroller av nykterheten till sjöss är överens om att den nya lagen är en framgång, enligt ett inslag i Rapport.

Det talas nu mer om alkoholproblem i sjötrafik, färre anser att det är ok att dricka på sjön och flera utser särskild “fyllechaufför“. Men vid kontroller har ändå omkring var femte förare druckit för mycket. Vid blåskontroller i Midsommarhelgen greps tre personer för sjöfylleri i Stockholmslän.

Från i juni så gäller samma lägre promillegräns på sjön som i trafik på land, 0,2 promille och 1,0 för grovt brott. Men den lägre gränsen gäller bara om båten är längre än tio meter eller går snabbare än 15 knop. Något som öppnat för osäkerhet om vad som gäller. Vid uppenbar trafikfara får ändå polis stoppa båtar och förare riskerar åtal.

Skärpning av sjöfyllerlagen har efterlyste efter allt fler olyckor med berusade förare.

Etiketter:

Annonser