”Alkohol ingen vinnande valfråga”

VISBY Alkohol och missbruk ses inte som valvinnande frågor för partierna. Inga partiledare har hittills tagit upp dem i talen i Almedalen, men finns med i flera andra sammanhang.

Sociala ämnen ventileras på flera mingel och seminarier under politikerveckan.
På en alkoholdebatt i onsdags fick riksdagsledamöter ge besked i några konkreta frågor.

De är eniga om att en restriktiv politik bör försvaras, Systembolaget ska vara kvar, totalkonsumtionen minska och att missbruksvården är otillräcklig, men de avvaktar den utredning som pågår.

Alkoholskatter vill de rödgröna och Kristdemokraterna höja, medan Moderaterna vill sänka. Alla partirepresentanter – förutom M – vill sänka införselkvoterna med billig alkohol från andra EU-länder, men få vill att Sverige ensam går före.

– Höjs alkoholpriset ytterligare, så finns det risk att svartsprithandeln ökar, sade riksdagsman Jan Andersson (M) som anser att alkohol rätt använd inte är någon farlig produkt.

V, MP och KD vill totalförbjuda alkoholreklam – då “alkohol inte är en vanlig vara“. S bröt oppositionens enighet med förklaringen att det trots allt är en laglig vara. C lobbar hårt för gårdsförsäljning av alkohol och tycker att fler krogar är att föredra istället för att folk dricker på andra ställen.

Handlingsplanen för drogförebyggande insatser som går ut i år verkar partierna vilja förnya. Satsningen har hititills varit cirka 260 miljoner kronor per år och har enligt Folkhälsoinstitutet haft en bidragande effekt till att alkoholskadorna inte blivit större än befarat.

Men varför partiledare inte tar upp frågorna i sina tal hade de medverkande politikerna mer svävande förklaringar till. Frågor om beroendeproblem som berör hundratusentals människor och deras anhöriga.

Folkhälsofrågor är jätteviktigt, sade flera av riksdagspartiernas representanter, men hade svårt förklara varför partiledarna inte lyfter dem inför valet.

Vänsterns Elina Linna sade att även om Lars Ohly inte tog upp drogfrågor sitt tal i Almedalen, så har han gjort det i andra sammanhang. KD:s Lars-Axel Nordell menade att partiledaren Göran Hägglund och folkhälsominister Maria Larsson fördelat frågorna sinsemellan. Bristerna i missbruksvården är en skam för landet, men dem det berör är nog ingen stark väljargrupp, sade Jan Andersson (M).

Christer Engelhardt, S-talesman i ANT-frågor och sitter i socialutskottet, har en egen teori till tystnaden på hög nivå.
– Alkoholfrågan är svår och personlig för de flesta – man vill inte väcka en björn i onödan och ses som förbudsivrare. Partierna är eniga om den restriktiva politik i grunden och beredda att diskutera frågorna om de kommer upp. Men initierar inte själva en alkoholdebatt inför valet, säger Engelhardt till Drugnews.

Undantaget är nybildade Spritpartiet som egentligen bara har en fråga på agendan: att väcka debatt om alkoholproblemen i samhället och halvera totalkonsumtionen.

Kjell-Ove Oscarsson, vice ordförande i IOGT-NTO följde debatten på plats i Visby.
– Partierna talar mer om moderniserad alkoholpolitik än om risken för alkoholskador med allt fler serveringar. Det finns anledning att uppmärksamma det – vi har snart lika många alkoholtillstånd som under Bellmans tid. Många väljare skulle tjäna på att dessa frågor lyftes fram i valet, säger Oscarsson till Drugnews.

Etiketter:

Annonser