Drygt 20 misstänkta efter Smokefest

STOCKHOLM En cannabismanifestation i Rålambshovsparken nyligen lockade uppskattningsvis 250 personer. Tolv personer togs av polisen för mindre innehav och bruk av cannabis och ytterligare tio för varit påverkade av drogen.

För andra året anordnades Stockholm Smokefest vid Rålambshovsparken. Temat för i år var användande av cannabis för medicinskt bruk.

En Smokefest är en, över olika forum på internet, sammankallad manifestation där cannabis framställs som en kulturdrog. Smokefester hålls över hela världen och vid dessa propageras också för legalisering av drogen.

I en strålande sol spelades cannabisinfluerad musik och talarna avlöste varandra på scenen.

Publiken satt för det mesta stilla avslappnat och applåderade framträdandena. När någon talare eller artist uppmanade om legalisering av cannabis bröt muntert medhållande jubel ut.

Uniformerad- och civil polis letade på parkvägarna i utkanterna av parkområdet efter cannabispåverkade personer och lyckades hitta drygt 20 som nu misstänks för innehav och/eller för varit påverkade av drogen.

– Vi tog in cirka tio personer till stationen för kroppsbesiktning och provtagning. Dessutom tog polis 12 personer på plats för mindre innehav och för brukande, dessa erkände på plats och släpptes direkt. Drygt 20 personer är nu misstänkta för ringa narkotikabrott, säger Kjell Ahlin, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen, till Drugnews.

Alexander Bard, en av huvudtalarna, varnade publiken för polisens ansträngningar i inledningen av sitt tal. ”Kamrater, jag vill göra er uppmärksamma på att polisen kontrollerar festdeltagare och letar efter droger”.

Därefter berättade han om hur han efter en hektisk dag på jobbet medicinerade sin Damp med en ”joint” och drog ner applåder från en entusiastisk publik.

En av talarna, MS-sjuka Susanne Eriksson, berättade i ett känslosamt tal om hur hon åkte fast för narkotikabrott när hon odlade egen marijuana i hemmet för att kunna självmedicinera sin sjukdom. Hon fick sitta i fängelse i ett år för det brottet. Nu får hon den legala cannabisbaserade medicinen Sativ X.

– Medicinen fungerar – den tar bort smärtan men inte kramperna vilket marijuanan gjorde, därför tycker jag det är synd att man inte utvecklar medicinerna ytterligare. Nu tar man ju bort flera av de verksamma ämnena i cannabis som skulle kunna lindra min MS ytterligare, säger Susanne Eriksson, till Drugnews.

Till skillnad mot förra årets Smokefest, då drogmotståndare manifesterade sin ståndpunkt, sågs ingen motmanifestation i lördags.

Etiketter:

Annonser