Maffiamiljarder konfiskerade i Italien

ROM Över 3 000 poliser slog tidigt på tisdagsmorgonen till mot maffiaorganisationen ´Ndrangheta i olika delar av Italien, 320 personer har gripits. Dagen före konfiskerade polis värden för motsvarande knappt 12 miljarder kronor från Camorra i Neapel.

´Ndrangheta i Kalabrien och i norra delarna av Italien och Camorra med säte runt Neapel är för tillfället utsatta för ett starkt tryck från de italienska myndigheterna. Under måndagen slog specialpolis till mot Camorraklanen Casalesi och beslagtog mark, turistanläggningar, lägenheter och företag till ett värde av nära 12 miljarder kronor, 17 personer greps för grov brottslighet.

I Kalabrien och i delar av norra Italien slog 3 000 polismän tidigt på tisdagen till mot `Ndrangheta och hittills beslagit tillgångar motsvarande cirka 300 miljoner kronor, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Över 300 personer har hittills gripits anklagade för mord, narkotikabrott, vapenbrott, smuggling, tagande och givande av mutor, pengatvätt med mera. Flera höga maffiabossar har gripits däribland ´Ndranghetans högste chef den 80-årige Domenico Oppedisano.

Tisdagens tillslag möjliggjordes efter en lång tids omfattande telefonavlyssning. Bland de gripna finns ett brett spektrum av olika befattningshavare inom ´Ndrangheta, flera av dem har mycket höga positioner inom vårdsektorn.

– Hälsovård är den sektor de föredrar eftersom de därigenom kan etablera kontakter med politiker och med statsförvaltningen, säger antimaffiaåklagaren Alberto Cisterna till Ansa.

Razzior har också skett i USA där flera personer med anknytning till den vita maffian, som sysslar med ”legala” affärsverksamheter, gripits.

Fabio Bernabei, journalist och chef för italienska Associazione Osservatorio Droga som nyligen medverkade under ett seminarium vid World Forum Against Drugs i Stockholm, berättade då för Drugnews att de fyra stora maffiaorganisationerna Cosa Nostra, Camorra, Sacra Corona Unita och `Ndrangheta bildat en gemensam ”legal” fraktion – Den ”vita maffian”.

Pengarna som investerats i legala företag tvättades vita när världens banker var i behov av kontanta medel under senaste finanskrisen. Omkring 352 miljarder dollar – från narkotikahandel, utpressning, människohandel och annan brottslighet – kom då in i det ekonomiska systemet och finns nu som en del i den officiella affärsvärlden.

– Jag är mycket pessimistisk om Italiens framtid, moralen suddas ut och befolkningen ser upp till de som har mycket pengar. Fastän man vet att intäkterna kommer från grov organiserad brottslighet, så avgudas ofta dessa gangsters, sa Fabio Bernabei, då till Drugnews.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser