Massgrav upptäckt i Mexiko

MONTERREY En massgrav med 51 kroppar har hittats utanför staden Monterrey i nordöstra Mexiko. Kropparna misstänks ha samband med det pågående narkotikavåldet i landet.

Massgraven utanför industristaden Monterrey, landets tredje största stad nära gränsen till USA, upptäcktes nära en soptipp av den mexikanska armén efter ett anonymt tips.

De flesta av de döda är män och har tatueringar, flera av offren bär spår av tortyr och brännskador. Fynden tros ha koppling till de pågående striderna kring den lukrativa narkotikahandeln och transitsmugglingen till USA. De senaste veckorna har ytterligare två massgravar hittats i delstaten Nuevo Leon. De döda har troligen dumpats där under de senaste två veckorna, enligt mediauppgifter.

Nuevo Leon i nordöstra Mexiko har haft en kraftig ökning av det drogrelaterade våldet efter det att strider brutit ut mellan kriminella ligorna Golfkartellen och Zetas. I samband med regionala guvernörsval nyligen ökade våldet ytterligare i Mexiko. Förra söndagen dödades 17 personer under en fest i delstaten Coahulia, som gränsar till Texas i USA.

I Mexiko har sedan slutet av 2006 omkring 25 000 människor dödats i drogrelaterat våld, dels i uppgörelser mellan de olika knarkkartellerna, dels i strider med landets militär och polis. Många oskyldiga har också hamnat i skottlinjen.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser