Cannabis för 14 miljarder förstörda

WASHINGTON Under de senaste tre veckorna har 450 kaliforniska poliser förstört jättelika cannabisodlingar i det otillgängliga bergsmassivet Sierra Nevada i östra Kalifornien.

97 personer har gripits, de flesta mexikanska medborgare, och cannabis för 1,7 miljarder dollar, motsvarande omkring 14 miljarder svenska kronor, har förstörts.

– Polisen har hittat flera industriliknande cannabisplantager i denna pågående operation, säger USA`s drogtsar, Gil Kerlikowske, rapporterar BBC .

Det stora svepet i bergsmassivet är en del av en pågående operation för utplåna de enorma odlingarna i otillgängliga vildmarksområden i USA.

De mexikanska knarkkartellerna har funnit det mera lönsamt att odla cannabis, för marknaden i USA, nära konsumenterna. Logistiken för verksamheten förändrades i och med att de slapp långväga smugglingsresor över nationsgränser.

Odlingsförutsättningarna i USA är likvärdiga de i Mexiko och enorma, sällan besökta, naturområden ligger öppna för odlingar.
Billig arbetskraft bestående av mexikanska lantarbetare hyrs in för sköta odlingarna, ledningar för bevattning dras till plantorna och mängder med konstgödsel sprids ut. Gödsel som konstaterats påverkat miljön negativt.

För att förhindra upptäckt finns ofta beväpnade vakter utposterade som kan skrämma iväg människor som rört sig i de stora naturreservaten där de stora odlingarna finns. Flera överfall har skett i flera olika reservat över hela landet.

Ett flertal av de stora bränder som drabbat Kalifornien under senare år är bevisat orsakade av odlare av cannabis som när de blivit avslöjade anordnat bränder.

Etiketter:

Annonser