Utredare tror på gårdsförsäljning

STOCKHOLM Regeringens utredare av den omtvistade gårdsförsäljning av alkohol har begärt längre tid då sekreteraren är sjuk. “Men jag tror att gårdsförsäljning går att införa EU-rättsligt sett, frågan är bara hur“, säger utredaren Lotty Nordling till Drugnews.

Hon har nu ansökt hos regeringen om tre månaders förlängd utredningstid på grund av att en medarbetare är sjuk.

Ursprungligen skulle frågan om gårdsförsäljning går att införa utan att hota folkhälsan och Systembolagets monopol lämnas senast 1 oktober. Dessutom skulle hon före 31 januari nästa år presentera förslag till regellättnader för alkoholservering på exempelvis äldreboenden.

I direktiven står att utredaren genast ska meddela regeringen om det framkommer att gårdsförsäljning inte går att förena med detaljhandelsmonopol och EU-regler.
– Det har vi inte gjort. Jag tror att det går att rättsligt införa gårdsförsäljning av alkohol, och samtidigt ha kvar Systembolaget, men frågan är hur. Vi är alltså inte klara med utredningen, säger Lotty Nordling som är jurist och EU-rättsexpert.

Även i samtal med IOGT-NTO:s ordförande nyligen sade Nordling att hon i dagsläget inte ser några hinder för att införa gårdsförsäljning, rapporterar nättidningen Accent.

• Drugnews: EU-kommissionen senaste svar om gårdsförsäljning i Sverige och Finland, redovisat nyligen till en svensk parlamentariker, får dig inte att tvivla?
– Nej, det är gamla basfakta som kommissionen lade fram, inget nytt, säger Nordling.

Tvistefrågan om gårdsförsäljning av lokala alkoholdrycker hotar Systembolagets ställning i förlängningen då den kan uppfattas diskriminera utländska märken delar politikerna. Centern och Moderaterna är för medan FP och KD varit avvaktande och tveksamma. Rödgröna partierna har sagt nej till gårdsförsäljning, likaså nykterhetsrörelsen som befarar att fler säljställen skulle riskera EU-undantaget för Systembolaget och öka konsumtionen.

• Får då utredaren tre månaders förlängning med att presentera sina förslag?
– Det är en sak för regeringen att bedöma. Det är olyckligt om arbetsplanen inte följs och att både utredningen om gårdsförsäljning och sedan tidigare alkohollagen fördröjs, säger Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet, till Drugnews.

Etiketter:

Annonser