Unga ex-kriminella jobbar i polishuset

STOCKHOLM Efter lyckade projektet Gåsen, när Söderortspolisen i huvudstaden ifjol aktivt sökte upp cannabis-missbrukande ungdomar, kommer en uppföljning. Nu ska de gripna få tala direkt med exkriminella unga från föreningen Ung i X-Cons.

Med början måndag och en månad framåt kommer ungdomar från Ung i X-Cons att sitta på polishuset i Västberga i Stockholm och tala direkt med de ungdomar som grips av polisen för narkotikabrott. Tidigare satsningar visar att alla unga gripna inte vill prata med polis, socialtjänst eller sjukvården.

Tanken är att medlemmar i föreningen Ung i X-Cons ska använda sina erfarenheter från tidigare kriminella missbrukshistoria för att knyta an till de ungdomar som grips. Detta för att locka dem till föreningens kurser och samtal för att försöka motivera till att bryta kriminalitet och missbruk. Deltagarna från X-Cons är utbildade kursledare.

Samarbete är det första i sitt slag i landet.
– Att vi sitter på polishuset underlättar för oss att få en direkt kontakt med ungdomarna, vi erbjuder dem samtal, kurser och att delta i vår gemenskap i våra lokaler på Söder. Eftersom alla ungdomar – även de mest svårmotiverade – erbjuds samtal direkt med oss efter polisförhören når vi dem direkt, säger Richard Karlsson, på Ung i X-Cons, till Drugnews.

Den nu påbörjade satsningen görs främst i södra delarna av Stockholm. Projektet “Gåsen 2“ går ut på att hitta så många ungdomar som möjligt som antingen har börjat eller som tidigare sysslat med narkotika.

Narkotikainsatsen ska pågå under en månad och stora resurser satsas. En stor del av polispersonalen i Söderort kommer vara delaktig, men också länskriminalpolisen och hundenheten.
– Målet med Gåsen 2 är att ingripa mot narkotikabrottslighet och få bort ungdomar från missbruk med hjälp av bland annat socialtjänsten, Mumin och X-Cons, säger insatsens ledare Manne Jönsson, kriminalchef i Söderort, i ett uttalande.

Under sommarloven gör många ungdomar drogdebut, därför kommer polisens satsning starta nu när skolorna börjar igen.

Men efter projektets slut flyttar Ung i X-Cons ut från polishuset och återgår till att de samtalar med ungdomar gripna för narkotikabrott via telefon.
– Men ett telefonsamtal kan ju aldrig väga upp ett personligt möte och det är främst mötet mellan ungdomarna och oss som ger framgång. Därför är jag glad att vi nu har fått denna unika möjlighet att få träffa dem direkt, säger Richard Karlsson.

Första delen av Gåsen-projektet ifjol ledde till att 151 misstänkta unga rapporterades för olika former av narkotikabrott. 37 av dem var under 18 år, samtliga erbjöds samtal för komma ifrån missbruk.

Det är ett samarbete mellan Stiftelsen Moc hjälpverksamhet har gjort det ekonomiskt möjligt för Ung i X-Cons att arbeta i polishuset under kommande månad.

Etiketter:

Annonser