“Lyckat arbete mot yrkeskriminella“

STOCKHOLM Det första året av polisens insatsgruppers arbete mot grov organiserad brottslighet beskrivs som lyckad. Hittills har ett 40-tal personer dömts till fängelse.

För ett år sedan bildades nio aktionsgrupper i landet med totalt 200 poliser, som skulle slå till mot yrkeskriminella. I specialsatsningen ingår även ett brett samarbete med andra myndigheter, till exempel Kriminalvården, Skatteverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten.

Sammanställningen av första årets resultat har nu sammanställts.

Sammanlagt 18 olika insatser har påbörjats och av dessa är sju avslutade. Cirka 40 yrkeskriminella har dömts i olika rättegångar till sammanlagt 110 års fängelse. I de 11 ännu pågående utredningarna är ett par hundra personer misstänkta för olika former av grov organiserad brottslighet.

– Vi har nått ett fantastiskt bra resultat. Vi har varit flexibla och går tillsammans mot den organiserade brottsligheten till skillnad mot tidigare då vi inte hade samverkan på det här sättet, säger Tommy Hydfors, chef för polisens operativa råd som leder satsningen, till Ekot.

• Däremot slipper Thomas Möller, tidigare Sverigeledare för kriminella mc-gänget Hells Angels, betala tillbaka drygt två miljoner kronor som Försäkringskassan hade krävt av honom. Han får även behålla den statliga sjuk- och rehabiliteringsersättning för bland annat ryggsmärtor som kassan stoppade. Detta sedan Förvaltningsrätten rivit upp beslutet, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Det hade grundats på att Skatteverket sköntaxerat Möller för miljonintäkter på ett sydafrikanskt konto. Försäkringskassan menade att han därför borde vara arbetsför även i Sverige. Möller hävdade dock att han “bara“ agerat bulvan åt en senare fängelsedömd bedragare och inte bedrivet näringsverksamhet. Även Skatteverkets sköntaxering är överklagad.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser