Allt fler får servera alkohol

ÖSTERSUND Antalet krogar och andra ställen som får servera alkohol fortsätter att öka. Ifjol fanns 10 960 serveringstillstånd för öl, vin och sprit, enligt Folkhälsoinstitutet. Nästan en fördubbling sedan början av nittiotalet.

Vid millennieskiftet hade 9 631 serveringar tillstånd att sälja alkohol och ifjol alltså nästan 11 000. Det framgår av Folkhälsoinstitutets nya rapport “Alkoholstatistik 2009“ som alltså visar på fortsatt uppgående trend för alkoholtillstånden.

– Utvecklingen är en följd av en mer generös inställning bland kommunerna att bevilja serveringstillstånd och göra alkohol mer tillgängligt, säger Matz Larsson, avdelningschef för tillsynsenheten på FHI, I en kommentar.

Borgerliga regeringen har lagt förslag till ny alkohollag för att förenkla för matställen att få alkoholtillstånd genom att ändra kraven för kök. Något som väntas ytterligare öka antalet alkoholserveringar i landet, bland annat för sushibarer.

Genomförs lagen så kan det bli en ökning med 26 procent fler alkoholtillstånd – cirka tio nya tillstånd per kommun – tror en majoritet av kommunernas alkoholhandläggare i en enkät som IOGT-NTO gjort. Det är kommunerna som tar ställning till ansökan om serveringstillstånd.

Rapporten visar även att den registrerade alkoholförsäljningen ökade under 2009, vilket huvudsakligen beror på att Systembolaget ökat sin marknadsandel medan privatinförsel och smuggling har minskat. Den registrerade försäljningen har ökat för öl och vin, medan sprit ligger på en ganska oförändrad nivå.

Etiketter:

Annonser