Kokainbråk mellan författare

Bråket mellan svenska författare till två böcker om kokain fortsätter. I radioprogrammet Medierna rök Lasse Wierup och Magnus Linton ihop – är det ok att själv köpa narkotika och samtidigt försöka granska knarkhandeln och har svensk polis villkorat en av böckerna?

Debatten mellan de två blev het i lördagens P1-program Medierna.

Linton anklagade Wierup för att polisen delvis styrt deras bok om kokain och att flera svenska journalister inte vågar utmana den svenska drogpolitiken, såsom han själv gör, utan tvärtom försvarar nolltollerans mot droger.

Wierup förnekade att polisen styrt hans arbete och upprepade att Linton var en “del av problemet“ när han inte vill förbinda sig sluta köpa knark under bokarbetet att granska de internationella ligorna som styr handeln. Han jämförde med det problematiska att köpa sex om man ska skriva om prostitution.

Bakgrunden är att Lasse Wierup (känd för kartläggning av gängkriminalitet i Sverige) och Erik de la Reguera (DN-reporter i Mexiko) inbjöd kulturjournalisten Magnus Linton (känd för kritik av svenska narkotikapolitiken) till att medverka i en gemensam bok om kokain.

Linton har tidvis bott i Colombia och har kunskap och erfarenheter därifrån. Han hade använt droger, vilket inte är förbjudet där, men ville inte förbinda sig till att inte köpa mer. Något som de båda andra ansåg gjorde att han själv “blev en del av problemet“.

• Wierup och de la Reguera gav därför själva i våras ut boken Kokain – Drogen som fick medelklassen att börja 
knarka och länder att falla samman (Norstedts, se Drugnews-recension). Magnus Linton skrev en egen bok, Cocaina (Atlas) som kommer ut i dagarna, och inom kort recenseras hos Drugnews.

Etiketter:

Annonser