Ryssland förstärker tobakslagen

MOSKVA Rekommendationerna i Världshälsoorganisationens tobakskonvention ska införlivas i Rysslands lagstiftning som led i en skärpt strategi mot rökning.

Ryssland anslöt sig till WHO:s tobakskonvention 2008. Nu har en omfattande policy tagits fram som ska ingå i tobakslagen.

– Vi kommer införliva normerna i det internationella WHO-dokument helt och hållet i vår nationella lagstiftning, säger premiärminister Vladimir Putin till RIA Novosti.

WHO-konventionen om tobakskontroll, som antogs 2003, är ett ramverk som ska hjälpa länderna att minska rökning och tobaksskador. Tobak dödar årligen över fem miljoner människor i världen, en siffra som befaras fördubblas till år 2020.

I Ryssland röker 65 procent av alla män och 30 procent av kvinnorna, enligt fjolårets statistik. Många, 80 procent av männen och hälften av kvinnorna, började röka innan de fyllt 18 år.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser