Massåtal i landets största dopinghärva

SUNDSVALL Efter över ett års utredning och tillslag så är det nu dags för åtal i Sveriges största dopinghärva någonsin. På tisdag kommer de första åtalen – inledningsvis över 100 personer i säljkedjan, senare över ett tusen köpare.

I en gryningsräd i december ifjol slog omkring 300 personer från polis, tull, skatteverket och kronofogden på nio orter i landet, dessutom i Spanien. I razzian beslagtogs steroider, tillverkningsutrustning, och stora belopp kontanter. Ett 40-tal personer greps i Operation Liquid, varav en kvinna i Malaga.

Det var därifrån som en postförsändelse med flytande anabola steroider gömt i flaskor för olivolja på väg till en mottagare i Västernorrland hade fastnat i tullen på Arlanda i maj 2009. Tullen fick ta hjälp av polisen i den omfattande utredningen mot nätverket i dopinghärvan från Malmö upp till Umeå. Ligan har försett stora delar av landet med dopingmedel.

Sex personer tros vara huvudmän, varva fem är häktade, en sjätte man är fortfarande internationellt efterlyst som försvann i Malaga. Uppåt 60 personer har under utredningen som letts från Sundsvall och Umeå suttit anhållna eller häktade efter razziorna för tio månader sedan.

Utredarna har först koncentrerat sig på smuggel och grossistledet, men i senare skede kommer kanske uppåt 1200 identifierade köpare av dopingmedlen också åtalas.
Flera av dem som missbrukat dopingmedel har kopplingar till gymkulturen, men även i andra sammanhang.

Åtalen i dopinghärvan kommer att redovisas vid en presskonferens i Sundsvall på tisdag. Den stora rättegången beräknas starta 1 november i Sundsvalls tingsrätt. Förutom där kommer delar av förhandlingarna att hållas i fyra andra tingsrätter i landet.

Sedan nätverket slagits sönder uppgavs att tillgången minskade på dopingmedel i Sverige och att langare blev försiktigare.
– Tillgången på dopningspreparat ströps ett tag men nu har det säkert kommit igång igen, säger Sune Nordström, handläggare vid Tullverket, till Sundsvalls Tidning.

• Enligt en utredning av Folkhälsoinstitutet – som lades fram dagen före razzian ifjol – hade minst 10 000 personer använt dopingmedel senaste året. Antalet kan vara betydligt större. Samband finns ofta mellan missbruk av doping och narkotika, skador liknar även varandra. Regeringen vill höja maxstraff för grovt dopingbrott från fyra till sex års fängelse i et förslag som lämnats till riksdagen.

Etiketter:

Annonser