Budget: drogprevention säkras

STOCKHOLM Höjda skatter på alkohol och tobak. Och fortsatt särskilt stöd till drogförebyggande arbete på 257 miljoner kronor per år 2011-2014. Det föreslås i allians-regeringens budgetproposition som lämnades i tisdags.

Förslagen till skattehöjningar på alkohol- och tobaksområdet var kända före valet, men specificeras nu – bland annat 8 procent högre punktskatt för cigaretter, på snus med 11 procent och för öl och vin med cirka 13 procent. För cigaretter ska styckeskatten utgöra en så hög andel som möjligt av punktskatten, enligt ett nytt EU-direktiv.

Förutom som delfinansiering för olika reformambitioner så uppges justeringarna även ha positiv effekt för folkhälsan. Regeringen vill samtidigt halvera restaurangmomsen (men inte för alkoholdrycker), för att stärka tjänstesektorn.

Mer oklart var det länge om resurser för framtida drogförebyggande satsningarna. Nuvarande strategin för alkohol, narkotika, doping och tobak, ANDT, går ut i år. Oroliga röster har höjts, särskilt på regional och kommunal nivå, om vad som händer sedan.

Nu meddelar Socialdepartementet att en särskild ANDT-strategi ska presenteras under hösten, årliga åtgärdsprogram ska tas fram. Den särskilda satsningen fortsätter tillföras ytterligare medel för preventiva insatser med 185 miljoner kronor årligen, utöver cirka 72 miljoner i grunden. Alltså totalt 257 miljoner kronor per år kommande mandatperiod.

Maria Larsson (KD), numer titulerad barn- och äldreminister, understryker att även insatser på flera andra områden ska göras. Bland annat säkerställa barns rättigheter. För nästa år föreslår regeringen att 14 miljoner avsätts för att förverkliga barnkonventionen i Sverige. Även för att stötta föräldrar i sin roll att tillgodose barns behov och rättigheter görs en särskild avsättning på 20 miljoner kronor för år 2012.

• Enligt finansminister Anders Borg (M) – som presenterade budgetproppen “Från kris mot full sysselsättning“ i riksdagen – återhämtar sig ekonomin och sysselsättningen oväntat starkt i landet. Han beskriver svensk ekonomi som solid, med god tillväxt och starka offentliga finanser. Men osäkerhet i omvärlden gör att han vill att Sverige måste vara berett att kunna möta en ny ekonomisk nedgång och betecknar därför budgeten som “försiktig“. De skarpa förslagen och reformambitionerna under hela mandatperioden kostar totalt cirka 33 miljarder kronor.

Etiketter:

Annonser