“Legalisera marijuana påverkar inte ligorna“

SANTA MONICA Legalisera marijuana i Kalifornien – som det folkomröstas om 2 november – skulle inte märkbart påverka de mexikanska knarkkartellerna och det relaterade våldet. Det hävdar en ny studie av forskningsinstitutet Rand.

Ett ofta återkommande argument för att legalisera cannabis är att det skulle slå undan benen för de organiserade ligorna. Men enligt forskarna på ansedda Rand– Drug Policy Research Center är merparten marijuana som missbrukas i Kalifornien inhemskt odlad.

Enligt studien är det en överdrift att mexikansk cannabis idag skulle utgöra, vilket ofta hävdas, cirka 60 procent av kartellernas mångmiljard-intäkter av smuggling till USA-marknaden. Snarare högst en fjärdedel av ligornas export, de profiterar även på kokain, heroin och annan kriminalitet.

En legaliserad marijuana i Kalifornien skulle bara leda till ett par, tre procents minskade intäkter för Mexikos våldsamma knarkligor.

Enda scenariot där en legalisering väsentligt skulle minska kartellernas inflytande är om högpotent Kalifornien-producerad marijuana skulle smugglas och säljas till dumpat pris i övriga delstater i USA, enligt Rand-studien.

Lobbyister bakom förslaget (Proposal 19) påstår att legalisera och beskatta odling och marijuanahandel i Kalifornen skulle sänka kriminalvårdskostnader och stärka en ansträngd deltstatsbudget. Men även minska våldet kring drogtrafiken i Kalifornien och Mexiko.

President Obama och hans administration håller inte med förespråkarna, och USA:s drogsamordnare, Gil Kerlikowske, finner stöd i Rand-rapporten mot legalisering.
– Rapporten visar att trots de miljoner dollar som spenderats på att marknadsföra idén, så kommer inte legaliserad marijuana att minska intäkter eller våld som genereras av mexikanska narkotikaorganisationer. Summan av kardemumman blir att ökad tillgång och tillgänglighet till marijuana äventyrar hälsa och säkerhet för våra invånare, sade Kerlikowske till AP.

Jurister menar även att en legalisering skulle strida med federala lagar och de internationella narkotikakonventioner som USA undertecknat.

• Fotnot: Rand-studien Reducing Drug Trafficking Revenues and Violence in Mexico – Would Legalizing Marijuana in California Help? (pdf-fil, 73 sidor).

Etiketter:

Annonser