Lyckade skatteräder mot kriminella

STOCKHOLM Skatteverkets satsning mot grov organiserad brottslighet har lyckats klämma gängen på 1,4 miljarder kronor. Samarbete med polis och andra myndigheter har lett till över 230 fällande domar, ofta grova skatte- och ekobrott.

Det rapporterar SR Ekot som talat med på Skatteverket som sedan januari ifjol är med i myndighetssatsningen mot de kriminella gängen.

Kriminella gäng har intäkter från exempelvis narkotika, människosmuggling, utpressning och annan brottslighet, men även svarta affärer. Men pengarna måste tvättas vita för att komma in i den legala ekonomin. De bildar företag och fasadfirmor, och ger sig in i personalintensiva sektorer som restaurang-, bygg-, och städbranscher.

– Det är framförallt obetalda arbetsgivaravgifter, inkomstskatter på löner och även en hel del mervärdesskatt där man helt enkelt haft falska underlag och försökt få momsavdrag på, säger Pia Bergman, projektledare på Skatteverket, till Ekot.

Skatteverket har hittills kunnat säkra 1,4 miljarder kronor som kriminella försökt undanhålla. Fler än 230 fällande domar har utfärdats, mest domar för grova skattebrott och bokföringsbluffar.

Efter utredning av material från omfattande polisrazzia mot mc-gänget Hells Angels tidigare i år, så åtalades nyligen 17 personer i Värmlands tingsrätt för ekonomiska oegentligheter med koppling till byggsektorn. Rättegång inleds i 9 november.

Myndighetssamarbetet och bildandet av särskilda aktionsgrupper inom polisen har beskrivits som en framgång i arbetet mot grov brottslighet. Tommy Hydfors, chef för polisens operativa råd som leder satsningen, uppger för Sveriges Radio att man stör och har ögonen på uppåt ett tusen misstänkta personer. Man följer ofta pengar och transfereringar för att hitta tecken på brottslig verksamhet.

Att beslagta pengar, som är drivkraften för gängen, och döma gängmedlemmar för ekonomiska brott istället för annan kriminalitet är framgångsrikt. Liknelser görs ibland med maffiakungen Al Capone i USA på 1920-talet som var svår att få fast för alkoholsmuggling, våldsbrott och utpressning, men slutligen kunde fällas för skattebrott.

• Utökat informationsutbyte. /Regeringen tillsätter nu en utredning för att se över reglerna om sekretess och informationsutbyte mellan myndigheter som samverkar mot organiserade brottslighet. Detta för att förbättra möjligheterna att utbyta uppgifter och att det sker rättssäkert.

– Det är av största vikt att myndigheterna har tillräckliga verktyg i kampen mot den grova organiserade brottsligheten, säger justitieminister Beatrice Ask (M) som understryker att det måste säkras att det sker på ett rättssäkert sätt.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser