Krav på alkolås efter rattfylleri

STOCKHOLM Regeringen föreslår i en proposition ett permanent system med obligatoriskt alkolås för den som dömts för rattfylleri, och vill behålla körkortet.

Förslaget som nu lämnas till riksdagen är tänkt att minska risken för återfall i rattfylleri och därmed antal döda och skadade i trafiken. För den som dömts för rattfylleri krävs att föraren under minst ett år använder alkolås. För grovt brott, återfall i rattfylleri eller har åkt fast och har diagnosen alkoholberoende, så blir tiden med alkolås två år.

Den som inte vill förlora körkortet måste ansöka om alternativet med alkolås. Och alkolåset måste vara godkänt av Transportsstyrelsen och ha prövats av ackrediterad provanstalt.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 oktober 2011.

Ifjol drogs totalt nära 32 800 körkort in, vilket var 1200 fler än året före. Nära var fjärde indragning var kopplad till rattfylleri.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser