Norge kortar inte alkoholservering

OSLO Norges koalitionsregeringen drar troligen tillbaka förslaget om att begränsa utskänkning av alkohol till klockan två på natten. Interna påtryckningar och dåliga opinionssiffror anges som några orsaker.

Tidningen Dagsavisen hänvisar till flera källor inom Arbeiderpartiet som uppger att förslaget om tidigare stängning på krogarna läggs på is. När det lades fram så var tre av statsminister Jens Stoltenbergs partikamrater tydligt emot, även hos samarbetspartnern Sosialistisk Venstre finns motståndare.

Ett inre motstånd i Ap:s stortingsgrupp anges som en orsak till att förslaget läggs på is, en annan att det inte bedöms som en valvinnare inför kommunvalet nästa år.

Bakgrunden till förslaget var att antalet utskänkningstillstånd har ökat med en tredjedel på tio år och konsumtionen har ökat 30 procent. Flera uteställen har problem med ökat alkoholrelaterat våld, särskilt fredag- och lördagsnätter.

I norska städer som kortat utskänkningen med en timme på natten, som Stavanger och Trondheim, har antalet våldsbrott tydligt minskat. Även studier i Australien visar att tidigare stängning av pubar i staden Newcastle minskade s.k. alkovåld märkbart.

Att korta öppettider på krogar var tänkt att ingå i förslag till en ny norsk alkohollag som dragit ut på tiden. En annan tvistefråga är – såsom i Sverige – om man ska tillåta gårdsförsäljning av egenproducerad alkohol.

Etiketter:

Annonser