FN-rapportör vill avkriminalisera droger

NEW YORK En kontroversiell rapport om narkotikaanvändare och deras mänskliga rättigheter läggs fram på tisdag i samband med FN:s 65:e generalförsamling i New York. FN:s särskilde rapportör Anand Grover menar att nolltolerans-strategin försämrar drogmissbrukares hälsa och rättigheter.

Det nuvarande internationella systemet för narkotikakontroll har fokuserat på att uppnå en narkotikafri värld, nästan enbart genom att använda brottsbekämpning och straff. Trots bevis om att det misslyckas, främst för att den inte erkänner narkotikaanvändares och beroendes verklighet, menar han i en summering.

I den 25-sidiga rapporten rekommenderar indiern Anand Grover att medlemsstaterna att avkriminalisera eller att inte straffa innehav och användning av narkotika. Samt erbjuda substitutionsbehandling i fängelser och se över sina rättsliga insatser vad gäller narkotikakontroll, så att inte mänskliga rättigheter kränks.

Flera av hans förslag kan uppfattas gå på tvärs med FN:s internationella narkotikakonventioner – som lobbyister för legalisering flera år velat luckra upp, utan att lyckas. Han kritiserar även kontrollorganet INCB som varnat länder som exempelvis avkriminaliserat innehav av narkotika.

– Legaliseringsrörelsen har anledning att vara glada för rapporten. Den har bara ett vuxenperspektiv och tar inte upp barnkonventionen och barns rätt till en narkotikafri uppväxt, säger Per Johansson, i styrelsen för restriktiva nätverket World Forum Against Drugs, till Drugnews.

Han understryker att missbrukare inte får behandlas illa och kränkas. Men FN-rapportörens slutsatser att narkotikakontrollpolitiken överlag hotar missbrukares hälsa och inte lyckas begränsa tillgång och efterfråga av droger håller Johansson inte med om.

– Det behövs en balanserad restriktiv narkotikapolitik med både förebyggande, kontroll och behandling, då kan man ju inte minska kontrollen. Det är en uppgiven politik, säger Per Johansson.

Han tillägger att sedan internationella narkotikasamarbetet inleddes 1909 i Shanghai, så har världens drogproduktion minskat, inte ökat. Ett tecken på att politiken överlag varit framgångsrik.

• Fotnot: Anand Grovers rapport “Report of the Special Rapporteur on the right of everyone to the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health“ (25 sidor).

Etiketter:

Annonser