Hjälper statens alkoholsatningar för unga?

STOCKHOLM Riksrevisionen anser det tveksamt om statens insatser senaste decenniet för att minska ungdomars alkoholkonsumtion haft någon effekt. Under perioden har 900 miljoner kronor satsats på förebyggande och för att skärpa kommunernas tillsyn riktad mot unga.

I en rapport ifrågasätts om insatserna haft effekter på de ungas drickande. Helt klart har deras alkoholkonsumtion minskat senare år, men Riksrevisionen menar att det är osäkert om det kan kopplas till de förebyggande insatserna som bedrivs med statligt stöd.

Myndigheter, kommuner och ideella organisationer har hanterat stödet så att det är svårt att uppnå och avläsa effekter, enligt rapporten.
– Satsningen har till viss del gett positiva resultat. Barn och unga har prioriterats och det finns en bättre struktur för det förebyggande arbetet. Men regeringen bör i ökad grad styra bidragen och tillsynen mot effekter som ger minskad tillgång och efterfrågan på alkohol bland unga, säger riksrevisor Gudrun Antemar i en kommentar.

Riksrevisionen tycker även att länsstyrelserna bör satsa på färre och mer långsiktiga projekt. Och att man prioriterar metoder som visat sig ha effekt och förbättra uppföljningen av bidragsmottagarna.

Folkhälsoinstitutet och länsstyrelserna får kritik för att inte ha varit tillräckligt aktiva och tydliga i sin tillsyn. De uppmanas mer kontrollera hur kommunernas alkoholtillsyn påverkar minderårigas tillgång till alkohol.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) håller med om att bidragsmottagare måste bättre följa upp och redovisa sina projekt. Men även att alkoholtillsynen måste förbättras.

– Vi välkomnar Riksrevionens rapport som kan bli del i att förbättra de statliga insatserna. Helt klart måste alkoholtillsynen vad gäller åldersgränser för folkölsköp i butiker och servering på krogar bli bättre, säger hon till Drugnews.

Men hon är övertygad om att de förebyggande insatserna under åren har medverkat till att minska drickandet bland ungdomar. En omställning har påbörjats från mindre kortsiktiga projekt till mer långsiktiga förebyggande insatser, bland annat i den s.k. ANDT-strategi som håller på att tas fram för perioden 2011-2014.

• Fotnot: Riksrevisionens rapport Statliga stöd i alkoholpolitiken – Påverkas ungas alkoholkonsumtion? (RiR 2010:21), (Pdf-fil, 120 sidor).

Etiketter:

Annonser