Varför straffas inte supande föräldrar?

STOCKHOLM Föräldrar som super och utsätter sina barn för faror riskerar inte straff, däremot den som underlåter att betala tv-licens. Det är dags att diskutera skevheterna i straffsystemet. Låt oss se det mer från barnets perspektiv, föreslår straffrättsexperten Madeleine Leijonhufvud.

Hon finner att det finns vita fläckar i rättssystemet, som “godtar beteenden som sätter barns liv, säkerhet och trygghet i akut fara och accepterar handlingar och underlåtenhet som är långt mer allvarliga än flertalet svenska brottstyper“, skriver hon på DN Debatt.

En full vårdnadshavare är en fruktansvärd upplevelse för ett barn – tillvaron gungar, trygghet försvinner och barnet känner sig helt hjälplös. Vilket flera författare har berättat om i böcker om sin uppväxt med en alkoholiserad förälder.
“Vuxenvärlden läser, gråter – men sedan?“, undrar Leijonhufvud..

Det är inte heller ett brott att inte hjälpa någon i nöd, exempelvis ett barn som ramlat ner i vattnet och håller på att drunkna.

“Det finns en hel del att göra, också för lagstiftaren, innan vi vuxna i Sverige kan säga att vi tagit vårt ansvar“, skriver Madeleine Leijonhufvud som är professor i straffrätt och sitter i styrelsen för World Childhood Foundation.

• Minst 385 000 barn i landet växer upp med föräldrar som missbrukar alkohol eller andra droger, enligt en beräkning av Folkhälsoinstitutet.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser