Samarbete Nato och Ryssland

LISSABON Försvarsalliansen Nato och Ryssland ska börja samarbete mer. Bland annat om ett robotförsvar och Nato-leveranser mellan Europa och Afghanistan. Men även att gemensamt utbilda narkotikapoliser i Centralasien.

Vid mötet i Lissabon i helgen mellan Natoländerna och tidigare ärkefienden Ryssland enades man om att inleda samarbete för försvar av Europa mot missilangrepp.

Rysslands president Dmitrij Medvedev kunde nöjt konstatera att “perioden av missförstånd“ är över och att parterna inte utgör något hot mot varandra.
Medvedev underströk att det finns flera områden som enar Ryssland och Nato – kamp mot terrorism, narkotikahandel, sjöröveri och massförstörelsevapen.

Flera dokument undertecknades, bland annat att enklare Nato-leveranser ska kunna ske via ryskt territorium till styrkor i Afghanistan. Även träna narkotikapoliser i bland annat Afghanistan och Pakistan – något som ligger i Rysslands intresse då mycket heroin smugglas genom landet och har lett till stora drogproblem bland ryssar.

Natochefen Anders Fogh Rasmussen var nöjd efter mötet och Medvedev utesluter inte ett tätare partnerskap, även om han underströk att man inte kan bli Nato-medlem, rapporterar Ryska posten som citerar Ruvr.ru.

Även om Sverige närvarade vid mötet i Lissabon på högsta nivå (som ett av 48 länder i Isaf-insatsen i Afghanistan) och inlett fördjupat säkerhets- och försvarspolitisk samarbete i Norden, så aktualiserar det inte frågan om ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen. Det sade utrikesminister Carl Bildt (M) som talade på Utrikespolitiska institutet i Stockholm i tisdags.

Många glädjes över att Kalla kriget känns långt borta, men närmande Ryssland och Nato kan oroa Kina vars premiärminister i måndags besökte Moskva. Dessutom svepte en iskall vind över världen efter tisdagens granatattack av Nordkorea mot en ö i Sydkorea där minst två personer dödades. FN:s säkerhetsråd ska nu ha ett extrainkallat möte, enligt flera medier.

Etiketter:

Annonser