Ökade beslag av sprit och öl

STOCKHOLM Tullen har hittills under 2010 beslagtagit större mängder svartsprit och starköl än på länge. Organiserade nätverk står bakom en stor del av smugglingen.

Januari till och med oktober har tullverket beslagtagit 72 787 liter sprit – 30 000 liter mer än samma period ifjol. Dessutom drygt 300 000 liter starköl (ökning med över 35 000 liter), medan vin har beslagen av vin har minskat från 57 000 liter till 43 000 liter.

Men antalet alkoholbeslag har inte ökat, vilket tyder på att organiserade ligor står bakom de större smugglingsförsöken. Några stora beslag har gjorts i lastbilar i yrkestrafik och även i ett stort lager utanför Stockholm under året.

– Inte sällan sysslar flera nätverk även med smuggling och handel av tobak och narkotika, allt som är lönsamt, säger Sune Rydén, alkoholspecialist på tullverket, till Drugnews.

Merparten av alkoholen förs in via Skåne, särskilt över Öresundsbron och färjeläget i Helsingborg. Förutom yrkestrafik, som tullen kontrollerat särskilt under året, fortsätter en ström av skåpbilar att pendla mellan tyska gränsbutiker och Sverige fullastade med alkohol.
Resenärerna hävdar att dryckerna är för eget och familjens bruk och tullen försöker kontrollera uppgifter om planer på födelsedagfester och bröllop.

Om alkoholinförseln – legal och smuggling – ökat under året är tullen mer osäker på. Alkoholforskare på Stockholms universitet hävdar att Systembolaget säljer mer, utan att totalkonsumtionen ökat – därför privatinförsel och smuggling minskat.
– Jag har uppfattningen att omfattande smuggling fortsätter och vi hinner inte kontrollera alla fordon. Höjs alkohol skatten mer, så minskar ju inte lönsamheten precis, säger Sune Rydén.

Inför jul och nyår tror tullen att alkoholinförseln och beslagen kommer att öka.
Likaså näthandeln av alkohol. Hittills i år har 38 000 liter alkohol stoppats som beställts via internet från annat EU-land. Privatpersoner får numer handla alkohol via nätet, som fraktas hem av annan, men svensk alkoholskatt måste betalas för varorna.

– Hemsidorna är ofta otydliga om reglerna om att införseln ska anmälas till Skatteverket och konsumtionslandets alkoholskatt ska betalas. I slutänden riskerar kunden att inte få dryckerna och få betala avgifter. Men de som följer reglerna kan få tillbaka säljarlandets skattesats, det är många som inte tänker på det, säger Sune Rydén.

• Fotnot: Mer om införselregler för alkohol från ett annat EU-land. Om näthandel av alkohol.

Etiketter:

Annonser